Снимка: архив, БГНЕС

Председателят на Върховната Рада на Украйна Руслан Стефанчук откри „намеци“ от страна на Русия за възможно нанасяне на ядрен удар срещу Украйна. Стефанчук заяви това по време на конференция, предаде ТАСС.

Още по темата

„През 1991 г. Украйна имаше третия по мащаби ядрен потенциал в света. Ние се отказахме от него доброволно и станахме безядрена държава, а днес Руската федерация, която, напомням, стана гарант за това разоръжаване, намеква, че ако ние продължим нашето демократично развитие, то тя може да нанесе по нас дори ядрен удар“, заяви председателят на украинския парламент.

В последно време в страните от Запада, както и в Украйна, се чуват твърдения за възможно нахлуване на Русия в Украйна, припомня ТАСС. Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков определи подобни информации като неоснователно нагнетяване на напрежението. Той подчерта, че Русия не представлява заплаха за никого. Песков не изключи вероятността от провокации за оправдаване на подобни изявления и предупреди, че опитите за силово разрешаване на кризата в Югоизточна Украйна ще имат най-сериозни последици. По думите му Москва полага всички възможни усилия, за да помогне на Киев да урегулира конфликта в Донбас, запазвайки привързаността си към „Нормандския формат“ и Минските споразумения.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase