Снимка: Pixabay
fallback
Диетологът Светлана Фус заяви пред руски медии, че бадемите имат много полезни хранителни качества и добър ефект върху сърдечно-съдовата и мозъчната функция, но консумацията им преди термична обработка може да предизвика и здравословни проблеми, предаде БГНЕС.
 
Светлана Фус обясни, че бадемите съдържат цианогликозида амигдалин, чиито продукти от разлагането му придават на бадемите специфична миризма и лека горчивина. 
 
"Това освобождава циановодородна киселина, която е една от най-силните отрови", предупреди специалистът.
 
Фус добавя, че амигдалинът не може да създаде опасност за организма след топлинна обработка (180 градуса за 8-10 минути).
 
"Можете да консумирате до 30 грама от тези ядки на ден. Хубавото на печените бадеми е, че могат да се съхраняват дълго време без да губят своите здравословни ползи и отличен вкус. Този продукт може да вземете със себе си по време на дълги пътувания и да го консумирате в ситуации, в които няма възможност или време за пълноценно хранене", съветва диетологът.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

23

Анонимен

преди 2 години

....и от време на време с бадеми, о Ваня о Ваня.....

22

Анонимен

преди 2 години

С уиски вървят всякак, сурови, печени, само варени не съм опитвал.

21

Н1

преди 2 години

До До Н1 Не помня за такъв случай, набор 49 съм. Понеже съм се занимавал с правене на такива напитки за домашна консумация, прочетох доста неща. Домашният ликьор не отлежава с плод и костилки. Той е извлек на определен плод или билка в етилов спирт или ракия. След престой в спирта плодът се изхвърля, питието се филтрира и бутилира. Не е много трайно, защото губи градус с времето. Причината в случая употреба на метилов спирт, който е отровен. За това ако искаш хубава вишновка, само водка.

fallback