Снимка: БГНЕС
fallback

Преглеждайки новините един ден в началото на 2015 г., Алексей Харис, калифорнийски бизнесмен и баща на две деца, се натъкнал на изумително съобщение: Русия ще поиска глобален призив за неговия арест чрез Международната организация на криминалната полиция, известна като Интерпол.

"О, уау", помислил си Харис шокиран. Всичко, което 46-годишният мъж знаел за Интерпол и неговата работа по преследване на най-търсените престъпници в света, била от романи и филми. Той се опита да се увери, че нещата ще се оправят, а това е просто тактика за сплашване от страна на руските власти. Със сигурност, разсъждава той, най-голямата полицейска организация в света няма причина да започне да го издирва.

През следващите месеци Харис продължава да проверява галерията на Интерпол с хиляди международни бегълци. Най-накрая се натъкнал на снимката си, на която изглеждал като закоравял престъпник. "Боже мой", възкликнал той, вече ужасен.

"Този ​​човек е терорист, този човек е убиец, този човек е отвличал деца, а там съм и аз", спомня си той мислите си, докато разглежда регистъра на Интерпол.

Докато управлява голяма строителна компания в Русия, Харис за пръв път се озова от грешната страна на властта. Неговата фирма, ЗАО "Росдорснабжение", има правителствен договор през 2010 г. за обновяване на корабостроителниците близо до далечния източен град Владивосток. Той казва, че неговият бизнес партньор Игор Борбот му е разказал за високопоставени служители, присвояващи пари от проекта.

Харис казва, че е бил нападнат, след като е заплашил, че ще говори публично за корупцията на министрите и отказва да даде фалшиви показания срещу Борбот. Агенти от Федералното бюро за сигурност на Русия са му казали по време на разпита през 2013 г .: "Вашият партньор ще падне - можете да ни помогнете или да се сринете с него".

Той се надява - наивно, казва сега - че разследванията в Русия ще изчистят името му. Снимката му в сайта на  Интерпол обаче потвърждава, че е сгрешил. Той получава основни обвинения за измама с 10-годишна присъда, като се твърди, че Харис е част от "престъпна група", която е откраднала десетки милиони лири от собствената му компания.

Тед Бромунд, който свидетелства по делото на Харис в САЩ като свидетел-експерт, прекарва дни в разглеждане на досиетата и смята, че обвиненията са неоснователни. "Изглежда, че нямат никакви доказателства", казва той.

Бромунд, специалист по международни отношения с десния американски мозъчен център, Heritage Foundation, заключава, че това е последният модел от руски опити да въоръжи Интерпол с измислени искания за арестуване на граждани. Според американската правозащитна организация Freedom House, Русия е отговорна за 38% от всички публични червени бюлетини.

"Тази червена бюлетина далеч не показва, че Харис е извършил престъпление", пише по-късно в своите показания Бромунд, тя само доказва, че Руската федерация е попълнила формуляра на Интерпол".

Интерпол отказва да коментира случая на Харис, но потвърждава статуса на червената му бюлетина.

Имиграционните власти на САЩ обаче не споделят мнението на Бромунд за искането на задържане от Интерпол. Министерството на вътрешната сигурност твърди, че Харис може да избяга и затова той е задържан в Сан Франциско през 2017 г.

Харис прекарва следващите 15 месеца в затворите в Калифорния.

Съпругата му Анна създава свой блог през това време. "Последваха много сълзи и безсънни нощи", пише тя за задържането му, казвайки на децата им, че баща им е в командировка. Тя описва Харис като "грижовен баща", който "ще прекара нощта в кошарата, а след това ще се отправи към работата си рано сутринта". Той се обажда всяка вечер, за да каже на двете им малки деца, че всичко е наред. Но без дата на освобождаване, затворът си взима своето.

Какво представлява Интерпол?

Първо обсъждан през 1914 г., Интерпол е създаден през 1923 г., до голяма степен, за да спре хората да извършват престъпления в една държава и да бягат безнаказано на друго място. Организацията е била използвана от репресивни режими и преди - през 1938 г. нацистите свалят президента на Интерпол и по-късно преместват организацията в Берлин. Повечето държави се оттеглят и тя престава да съществува като международна организация до края на Втората световна война.

194-те държави-членки подкрепят търсенето на военни престъпници, наркобарони и хора, които са бягали от правосъдието в продължение на десетилетия. Червените му бюлетини се разглеждат като жизненоважен инструмент и са най-близко до международната заповед за арест, което води до откриването на местоположението на хиляди бегълци всяка година.

Сред хората, издирвани от Интерпол, са Осама бин Ладен и Саади Кадафи, син на бившия диктатор на Либия. Тъй като престъпниците се движат във все по-взаимосвързан свят, а терористичните инциденти се увеличават, използването на системата на Интерпол се разраства. През последните две десетилетия червените бюлетини се увеличават десетократно - от около 1200 през 2000 г. до почти 12 000 през миналата година. (Има и други форми на известия на Интерпол, като жълто за изчезнали деца и черно за неидентифицирани трупове.)

Наред с нарастването на списъка на най-търсените престъпници, международни правни експерти казват, че е имало и тревожен феномен на страни, използващи Интерпол за политическа изгода или отмъщение, насочени към граждани в чужбина, като политически съперници, критици, активисти и бежанци. Не е известно колко от приблизително 66 000 активни червени бюлетини могат да се основават на политически мотивирани обвинения. Интерпол не публикува данни колко червени бюлетини отхвърля. Но редица доклади, включително от Конгреса на САЩ и Европейския парламент документират злоупотребата с Интерпол през последните години. Бромунд казва: "Не мисля, че има спор, че броят на обидните червени бюлетини расте."

Опитът да се манипулира Интерпол е характеристика на транснационалната репресия, при която страните разширяват обхвата си в чужбина, за да се насочат към противниците си. Тактиките варират от убийства, отравяния и разчленения до изнудване, шпиониране на телефони на граждани в чужбина и заплахи за семейства им. Методите могат да се различават, но те имат за цел да изпратят едно и също заплашително послание в епохага на глобално движение: може да напуснете страната си, но все пак можете да бъдете наказани.

Ходът на Интерпол по-рано този месец да възстанови достъпа на Сирия до базите данни на организацията и да й позволи да комуникира с други държави-членки беше силно критикуван от опозиционни активисти. Анас ал-Абдах, ръководител на преговорния орган на сирийската опозиция, заяви, че решението на Интерпол е дало на режима на Башар Асад средствата, основани на данни, за да се води нова война срещу сирийския народ.

Тоби Кадман, британски адвокат, работещ по наказателно преследване на военни престъпления в Сирия, каза в отговор на решението: "Системите на Интерпол са непрозрачни, без реален надзор или отчетност и рутинно се злоупотребява с тях от държави като Сирия. Доста лесно е да получите червена бюлетина - не е нужно да предоставяте толкова много информация, а Интерпол е недофинансирана организация, която няма достатъчно персонал", обяснява той и добавя: "Премахването на червено бюлетина дори в европейски страни, като например Великобритания или Холандия могат да бъдат бавни и трудни. "

Съдбата на субект, който се издирва с червена бюлетина може да варира силно. Някои държави разглеждат червените известия като система за предупреждение, докато други ги третират като заповеди за арест, лишаване от свобода или сътрудничество с процедури за екстрадиция. Имотите на хората могат да бъдат замразени, паспортите им - конфискувани, а движението им - ограничено. Не са и малко щетите за репутацията им от определянето им за международни престъпници.

Някои за първи път научават за статута си на издирване от Интерпол, когато преминават граница. За Хаким ал-Араиби, футболист от Бахрейн, живеещ като политически бежанец в Австралия, това се случва докато е на меден месец в Тайланд през 2018 г. Той е арестуван заедно със съпругата си, след като Бахрейн издава известие към Интерпол, обвиняващо го във вандализъм. (Ал-Араиби бяга от Бахрейн, след като спортисти, участвали в продемократични протести, бяха арестувани, бити и предполагаемо изтезавани, докато са задържани.) Интерпол отмени уведомлението, когато Австралия уведоми организацията за статута на бежанец на Ал-Араиби, но това не промени факта, че спортистът прекара 76 дни в тайландски затвори. Случаят на Ал-Араиби е един от няколкото, които предизвикаха обществен протест през последните години.

Друг политически активист, преследван в чужбина чрез червените бюлетини на Интерпол, беше Петър Силаев, руски природозащитник и антифашист, обвинен в "хулиганство", след като през 2010 г. са обявява срещу плановете за изграждане на магистрала през гората Химки извън Москва. Той бяга от страната, когато руските власти арестуваха останалите протестиращи и получи политическо убежище във Финландия. През 2012 г. обаче той е арестуван в Испания след сигнал на Интерпол. Силаев е задържан в затвор със засилена охрана и прекарва месеци в борба с екстрадицията в Русия.

Правозащитната организация Fair Trials заяви, че решението на Интерпол е оставяло Силаев под заплаха от арест, когато той пресича граница, и призова организацията да обоснове решението си и "защо помага на Русия да преследва някой по света по обвинения в хулиганство".

Във Великобритания Бени Уенда, лидер на сепаратистите от Западна Папуа, който избяга от затвор в Индонезия и получи убежище като политически бежанец, получи политически мотивирана червена бюлетина срещу себе си от Индонезия. По-късно тя е премахната.

"Не трябва да злоупотребяваме с международни организации като Интерпол за такива цели", каза тогавашният германски канцлер Ангела Меркел, след като през 2017 г. писателят Доган Аханлъ беше арестуван заради съобщение на турския Интерпол, докато беше на почивка в Испания .

Само преди три месеца мароканските власти арестуваха Йидиреси Айшан, уйгурски активист, след като Китай поиска екстрадицията му. По-късно Интерпол отмени червената бюлетина на Айшан след преглед, но той все още е изправен пред заплахата от депортиране в Китай. Миналия месец Макари Малаховски, белоруски опозиционен активист, избягал в Полша, беше задържан във Варшава, след като правителството на Александър Лукашенко издаде червено известие.

"Хората не могат да повярват какво им се случва"

"Хората очакват, че няма да им повярвате, защото това, което им се е случило, е лудост", казва Мишел Естлунд, адвокат от Флорида, представляваща неправомерно обвинени клиенти, издирвани чрез Интерпол.

Тя започва да помага на онези, издирвани от организацията, преди 12 години, когато жена от Венецуела, получила червена бюлетина, обвиняваща я в измама, търси помощта на адвоката по наказателни дела. Естлунд първоначално отказва, но оттогава работи с неправомерно обвинени хора от Русия до Еквадор и остава шокирана от начина, по който законът може да бъде използван за злоупотреба.

Нарастването на броя на онлайн платформите за дисиденти, които критикуват правителствата, подхранва желанието да се заглушат гласовете на опозицията, обяснява тя. "Това е точно в противоречие с това, което очакваме да видим във всяка съдебна система, дори при злоупотреба. Нещата, през които клиентът преминава, преди да стигне до мен, са изумителни."

Конституцията на Интерпол забранява използването на организацията по политически въпроси и обяви през 2015 г., че ще премахне червените бюлетини за лица, признати за бежанци. Работата на организацията също трябва да попадне в духа на Всеобщата декларация за правата на човека, която изисква справедливи съдебни процеси и свобода на словото и забранява произволни арести. Интерпол казва, че проверява всяка молба за издирване. Но какво се случва в организация с такива на пръв поглед ясни предпазни мерки?

Премахването на съмнителни искания за международни арести се пада на екип специалисти в централата на Интерпол в Лион, създаден през 2016 г. Турция твърди, че Интерпол е отхвърлил 773 искания за задържане на хора заради предполагаеми връзки с популярното движение Hizmet, водено от базирания в САЩ турски духовник Фетулах Гюлен, бивш съюзник на президента Реджеп Тайип Ердоган (Интерпол потвърждава, че цифрата е повече от 700). Турското правителство разглежда членовете на движението Гюлен като терористична група, отговорна за подготовката на неуспешния преврат през 2016 г., и критикува Интерпол, че възпрепятства усилията му за преследване. Има съобщения, че Анкара се е опитала да качи до 60 000 имена в Интерпол, включително чрез базата данни за откраднати паспорти, но организацията отрича тази цифра.

Интервенциите на Интерпол срещу Турция са сред редица публично известни примери за усилията на организацията да спре политически мотивирани съобщения през последните години. И все пак някои се опасяват, че Интерпол твърде често смята, че членовете му работят добросъвестно и му предоставят точна информация. "Интерпол е там, за да помогне на полицията да си свърши работата при предположението, че полицията върши работата си честно", казва Рютсел Марта, бивш шеф на Интерпол в Недерландия и автор на проучване на организацията.

Сред най-лесните начини за създаване на подвеждащи искания за арест е да се обвиняват хората във финансови престъпления като пране на пари, тъй като обвиненията в убийство изискват доказателства за мъртво тяло, а политическите обвинения могат да нарушат правилата на Интерпол. "Много е лесно да се изфабрикува или манипулира информация, за да се създаде обвинение в присвояване или получаване на несправедлива печалба", обяснява Естлунд. Когато разглежда червените бюлетини, тя често намира част обвиненията за необосновани.

Това, което критиците смятат за ниско ниво на доказване, необходимо за червена бюлетина, може да се види в случая с туркменски правозащитник, Анадурди Хаджиев, който е задържан в България през 2002 г. поради известие на Интерпол, обвиняващо го в присвояване на 40 милиона долар от централната банка на Туркменистан.

Предполагаемата кражба обаче е станала четири години след като Хаджиев е спрял да работи там. "За него е било обективно невъзможно да е извършил посоченото престъпление", според констатациите на български прокурор, цитиран в решение на Европейския съд по правата на човека от 2014 г.

По-малко официалната опция на Интерпол за лов на бегълци, наречена "разпространение", често се счита за по-уязвима за злоупотреба. Чрез тези сигнали членовете на Интерпол могат да изпращат директно един на друг искания за арест. Така Никита Кулаченков, роден в Русия литовски бежанец, прекарва няколко седмици в затвора в Кипър, след като е задържан на летището през 2016 г. на път да посети майка си.

Кулаченков е изправен пред пет години затвор в Русия за предполагаема кражба на рисунка на уличен художник. Сигналът към Интерпол е подаден, след като той започва да работи по разследвания за Фондация за борба с корупцията в Русия, основана от опозиционния политик Алексей Навални, който бе отровен с нервнопаралитичния агент новичок миналата година и сега е в затвора в Русия.

Кулаченков твърди, че е намерил плаката на улица и категоричен, че стойността на плаката е измислена, за да създаде политически мотивираната заповед за арест. Той е разследван от висшите прокурори в Русия, които нахлуват в апартамента му в Москва. Повече от година преди задържането му в Кипър, Кулаченков предварително пише до Интерпол с молба да отхвърли призивите за неговия арест, тъй като той е бил набелязан заради антикорупционната си дейност. Интерпол признава опасенията му, а говорителка казва по-късно, че проверява всички бюлетини.

Сега живеещ в Берлин, Кулаченков все още се страхува, че ще бъде арестуван, ако премине определени граници - данните на Интерпол за издирвани лица могат да останат в компютърните системи на националната полиция дори след като са били отменени. Кулаченков си спомня недоверчивите кипърски власти, които се смееха на обвиненията срещу него, казвайки: "Русия наистина ли ви издирва чрез Интерпол за кражба от 60 евро?"

Достоверността на Интерпол

Генералният секретар на Интерпол за последните седем години, Юрген Сток, е напълно откровен за заплахата за доверието в Интерпол, породена от проблемни съобщения.Той намира за разочароващ факта, че понякога разбира от вестници, а не от организацията си, за неправомерни искания за арест, като например тези, свързани с бежанци. Той казва, че държавите не винаги уведомяват Интерпол за статута на бежанец на дадено лице, което той счита за "споделена отговорност".

62-годишният мъж е изправен пред "паралелна пандемия" от престъпления, свързани с COVID, включително фалшиви ваксини и други некачествени медицински продукти, както и борба с вълна от кибератаки и телекомуникационни измами. Сток описва основната работа на Интерпол  като насочена към "насилници на деца, убийци, измамници".

Сток не дава данни за злоупотребата с инструментите на Интерпол срещу политически опоненти и бежанци, но той настоява, че тези съобщения са "малък брой" в сравнение с "преобладаващото мнозинство" от легитимни червени бюлетини. Въпреки това дори грубата му оценка за не повече от 5% от известията, прилагани неправилно всяка година, може да означава, че има стотици потенциално неправомерни искания за арест.

Сток засили своя надзорен орган в рамките на Интерпол - комисията за контрол на досиетата на, която разглежда жалбите и може да изтрива червени бюлетини - и да публикува повече информация за решенията по жалби. Той също така укрепва екипа от специалисти, който преглежда известията, преди да бъдат публикувани. Критиците приветстват промените, но някои казват, че системата все още не е достатъчно стабилна. Сток признава, че има още работа за вършене. "Нямам сребърния куршум на този етап", казва той, но подчертава, че се ангажира с по-нататъшно укрепване на защитните мерки, когато е възможно, през последните си три години на поста.

Ключово предизвикателство, според адвокатите, е колко време може да отнеме премахването на съобщенията и щетите, които могат да бъдат нанесени междувременно. Такъв е случаят със Селахадин Гюлен, постоянен жител на САЩ и племенник на Фетхулах Гюлен, който е задържан в Кения през октомври миналата година, след като в известие на Интерпол е обвинен в сексуални престъпления, свързани с непълнолетен. (Той отрича обвиненията, които адвокатът му нарече "фалшиво досие".)

Седем месеца по-късно, след като през май подаде сигнал в кенийската полиция като част от изискванията си за гаранция, Гюлен е задържан отново и депортиран в Турция. "Той беше напълно незаконно прехвърлен без дори решение на кенийски съд", казва Нейт Шенкан, директор на изследванията в Freedom House. "Това е доста очевиден случай на злоупотреба с Интерпол."

Адвокатите на Гюлен молят Интерпол да премахне червеното известие през декември, твърдейки, че то нарушава правилата за политически мотивирани съобщения. Експерт твърди, че след опита за преврат през 2016 г. Турция е възобновила обвиненията, които са отпаднали през 2008 г. През юли Интерпол заяви, че червената бюлетина на Гюлен е премахната. Но за Гюлен вече е твърде късно: той вече е в турския арест и сега е изправен пред множество обвинения, включително за терористични престъпления, според местните медии. Съпругата на Гюлен нарече задържането и депортирането на съпруга й отвличане. "Не съм се чувала с него от този ден", каза тя във видеоклип.

CCF се състои от осем специалисти, които обикновено се срещат на всеки няколко месеца. През 2018 г., последната година, за която има налични данни, той постанови, че 48% от 346-те жалби, които е приела, са нарушили правилата на Интерпол.

Санкциите на Интерпол за нарушаване на правилата на членовете включват блокиране на достъпа на държавите до базите му данни и надзор върху използването на неговите системи за срок до три месеца. Това са "коригиращи мерки", а не наказания и са в сила поне от 2011 г.

Някои държави поемат нещата в свои ръце, за да ограничат злоупотребите с процесите на Интерпол. В САЩ двупартийна група в Конгреса, базирана около Хелзинкската комисия, се стреми да приеме Закона за отчетност и превенция на транснационалните репресии, който беше предложен през 2019 г. за ограничаване на арестите въз основа на червените бюлетини на Интерпол и предотвратяване на чуждестранните правителства да преследват граждани в чужбина .

Интерпол в крайна сметка се управлява от своите членове, които включват държави, които може да се стремят да играят в системата. Следващият месец представители на държавите-членки ще се съберат в Истанбул, за да изберат следващия президент на организацията. Сред онези, които се борят за позицията и според съобщенията фаворит, е спорен кандидат: Ахмед Насер ал-Раиси - висш служител по сигурността от Обединените арабски емирства, който е в изпълнителния комитет на Интерпол. Правозащитни организации и адвокати обвиняват Раиси, че надзирава "известна злоупотреба" с апарата на държавната сигурност, който затваря дисиденти и злоупотребява с червените бюлетини на Интерпол. Доклад по-рано тази година за международни съветници по правата на човека от Дейвид Калвърт-Смит, бивш британски съдия и директор на прокуратурата, заключава: "Президентът на Интерпол в Емирати не само ще служи за утвърждаване и одобряване на досието на ОАЕ по правата на човека и наказателното правосъдие, но освен това генерал-майор ал-Раиси е неподходящ за ролята. Той се намира в самия връх на системата на наказателното правосъдие и е наблюдавал засилени репресии срещу инакомислието, продължаване на изтезанията и злоупотреби в системата на наказателното правосъдие."

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

34

Авакум Захов

преди 2 години

Интерпол е куха структура и параван зад който западните служби работят, като използват полицеските структури и ресурси на съответната държава

33

sd

преди 2 години

руснаците са проклятието на света- изчадия на ада. да се затрие семето им!

32

Анонимен

преди 2 години

Днес всеки избягал от Русия крадец е светец Я колко много писане и плач!

fallback