Снимка: BBC
fallback

Кореспондент на BBC в Москва използва последния си материал, преди експулсирането си от Русия по молба на Кремъл, за да предупреди, че страната се "движи на наобратно“, що се отнася до свободата на словото и свободата на печата.

Сара Рейнсфорд е записала моментите, след като е била отведена от властите на летището при връщането си в Москва и е информирала, че руската служба за сигурност ФСБ й е забранила да влиза в страната доживот.

"Изглеждам ли ви като заплаха? Аз съм журналист", казва Рейнсфорд на служителите, един от които отговаря, като й казва: "Знам, знам. Проверихме цялата информация за вас."

Рейнсфорд, която за пръв път пристига в тогавашния Съветски съюз като тийнейджър, предава от Русия в продължение на две десетилетия, описвайки управлението на Владимир Путин.

Тя беше спряна на летището в Москва след завръщането си от Беларус, където разгневи привържениците на президента и съюзник Путин - Александър Лукашенко, като го попита за масовите репресии на режима му срещу мирни протестиращи.

В последния си материал тя докладва и говори с руски журналисти, които се оплакват от влошаващото се положение за свобода на печата в страната. Те включват журналист от телевизия "Дожд" - станция, която е добавена към нарастващия "черен списък" на субекти, които според нея трябва да обявяват своя "враждебен" статус всеки път, когато публикуват новини.

"Напускам държава, в която за първи път дойдох, когато Съветският съюз се разпадна, когато свободата на словото или свободите бяха нови и ценни. Усещането е, че днешната Русия се движи в обратна посока", каза Рейнсфорд в края на последния си репортаж.

Рейнсфорд е получила разрешение от властите на летището да влезе в Русия, след като е била спряна, но само да си събере багажа и й е казано, че визата й няма да бъде подновена. Това се дължало на случилото се с руски репортер в Лондон преди две години.

Разказвайки за разговорите си с представители на руското правителство, тя казва, че те продължават да твърдят, че  нейното изгонване е "нищо лично".

"Те продължиха да го наричат ​​реципрочен ход, но отказаха дори да се ангажират с факта, че съм била обявена за  заплаха за националната сигурност", казва тя. "Казаха ми, че това е просто технически ход. Ала в момент, когато Русия все повече вижда врагове наоколо, наистина има чувството, че сега съм добавена в черния списък."

"Репортери без граници" заявиха, че натискът върху независимите медии в Русия нараства непрекъснато след антиправителствените протести през 2011 и 2012 г. и цитираха наличието на драконовски закони, блокиране на уебсайтове и водещи информационни издания, "ограничени или напълно премахнати".

BBC заяви, че продължава усилията да отмени решението на Русия. Генералният директор на телевизионния оператор Тим Дейви каза по-рано този месец, че експулсирането е пряко посегателство срещу свободата на медиите.

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова по-рано този месец публикува изявление в личния си акаунт в Telegram, в което се казва, че визата на Рейнсфорд е "отнета за неопределено време".

Захарова добави, че това е отмъщение за ход на британските власти да откажат удължаване на визата на журналист в неназована руска информационна агенция през 2019 г., както и отказ да се предостави виза за всяка замяна.

Службата за външни работи, британската общност и развитие на Обединеното кралство (FCDO) заяви, че "руските журналисти продължават да работят свободно във Великобритания, при условие че действат в рамките на закона и регулаторната рамка".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

57

Анонимен

преди 2 години

Антипатична !

56

тя

преди 2 години

Няма да чета на тая еврейка писанията поръчани от господарите й !

55

Pavlio

преди 2 години

Англия също забрани на няколко руски журналисти да влизат в Англия и руските медии за чужди агенти. След като Русия отвърна със същото обявявайки английски медии за чужди агенти и прогонването на няколко от тях започнаха да реват за свободата на словото което те " АНГЛИЯ и САЩ" нарушават спрямо руски медии

fallback