Снимка: БГНЕС
Повече от 200 агенти под дипломатическо прикритие са призовани да предоставят на руските специални служби информация от Германия. Основните им области на дейност са посолството в Берлин, Хамбург, Лайпциг, Франкфурт и Мюнхен.
 
Агентите получават поверителна информация за Кремъл чрез вербувани информатори в политиката, бизнеса, армията и медиите, съобщава германското списание "Фокус", цитирано от в. Монитор. 
 
Според списанието, агентите извличат информация и я оценяват. Те работят предимно в руското посолство в Берлин и в генералните консулства в Хамбург, Лайпциг, Франкфурт на Майн и Мюнхен.
 
Дипломатическият им статут ги защитава от преследване от германските власти. В сравнение с предишните години, събирането на информация в правителствения апарат в Берлин и федералните парламенти очевидно е станало по-важно за Кремъл.
 
Висш служител на Федералната служба за защита на конституцията заяви в разговор с "Фокус", че агентите на руските специални служби са трудни за контрол. По темата бивш директор на британската тайна служба MI6 пък разкри, че само 10% за агресивния руски шпионаж в Европа е известен на западните агенции за сигурност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase