Снимка: архив, БГНЕС
fallback

Русия предаде на Сърбия 30 танка T-72MС и 30 бронетранспортьора БРДМ-2MС на стойност 75 милиона евро, заяви сръбският министър на отбраната Небойша Стефанович на церемония по прехвърляне на техника на територията на 3-та механизирана бригада на сръбските Сухопътни войски в Ниш.

На събитието в неделя присъстваха заместник-министърът на отбраната на Русия Николай Панков, руският посланик в Сърбия Александър Ботан-Харченко и висшето военно командване на сръбската армия, предаде БНР.

Oще по темата

„Това е дарение от Руската федерация за сръбската армия на стойност 75 милиона евро, което се състои от 30 бронетранспортьора БРДМ-2MС и 30 модернизирани танка T-72MС, въз основа на споразумение между двамата президенти - Александър Вучич и ВладимирПутин, които в Сочи (4 декември 2019 г. – бел. ред.) се споразумяха за тази помощ. Много сме благодарни на Руската федерация, тъй като това е значително укрепване за сръбската армия, " каза Стефанович.

Той припомни, че през ноември 2020 г. първата партида техника е прехвърлена в Ниш - 11 танка Т-72 и 10 бронетранспортьора.

От 2018 г. до февруари 2020 г. Русия дари четири хеликоптера Ми-35М, шест изтребителя МиГ-29, 10 изтребителя БРДМ-2, три транспортни хеликоптера Ми-17В-5, както и зенитно-ракетни и оръдейни системи на Сърбия като военни техническа помощ.

При проведеното преди няколко дни тактическото учение „Съвместен отговор 2021“ на руски и сръбски специални части руският зам.-министър на отбраната Николай Панков отбеляза достигнатото високо ниво на сътрудничеството във военната сфера между Москва и Белград.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

239

Анонимен

преди 3 години

По американски сведения в момента Сърбия има по-силна армия от България и Румъния

238

Emo

преди 3 години

Za kakvo sa dareni...??? Sresto kogo str biat kukutuz!!!...baba vanga bese kazala 3 Balkanska voina 9:3

237

А на нас

преди 3 години

големият задокеански брат кога. Вече над 10 години МО се чуди откъде да събере пари за бойни машини на пехотата , а каубоите нагло ни побутват да увеличим приноса си към НАТО на 2% от БВП . Ха да видим сега книжните самолетчета от средата на миналия век които залудо платихме на хартия и без завод за производството им дали ще ги произведат въобще или ще има да вземаме. За ваше сведение Гърция получи самолети от Франция подарък и очаква до края на 2021 да започнат да пристигат първите F 35 от САЩ.

fallback