Снимка: БГНЕС

Руски военен товарен самолет отвежда екипът на BBC почти до върха на света - до архипелаг, някога най-известен със своите редки видове птици и моржовете си.

Сега Земята на Франц Йозеф е дом на руска военна база и източник на допълнително напрежение в отношенията със Запада.

САЩ за пореден път обвини Москва в "милитаризиране" на Арктика, а шефът на руския Северен флот заявява пред BBC, че военната дейност на НАТО и САЩ в региона е "определено" провокативна и в мащаб, невиждан от Втората световна война.

Превръщането на Арктика в приоритет за Русия

Екипът на BBC е сред първите чуждестранни журналисти, посетили съоръжението на остров Александра, който се намира на над два часа полет от Мурманск нагоре над Арктика.

Летището е модернизирано, за да позволи на всякакви самолети да кацат целогодишно, въпреки че приземяването върфу асфалта е като стъпване върху ледена пързалка.

По-малко от 960 км под Северния полюс, условията са екстремни, с дълбоки снежни преспи и виелици дори в средата на май.  В най-дълбоката зима температурата пада до минус 50 градуса по Целзий и от време на време войниците трябва да обикалят с автомобилите си, за да разпръснат полярните мечки, които са в района.

Въпреки това Русия определи засилването на присъствието си в този регион като приоритет.

"Като космическа станция"

Дори структурата в базата има за цел да направи изявление: тя е боядисана в цветовете на руското знаме, ярки на фона на белите стени. Известна като Арктически трилистник с трилистната си форма, тази база е втората по рода си в Арктика - тя е предназначена за 150 войници.

Преди обиколка командващият казва, че е толкова високотехнологична и екологично ефективна, че е "като космическа станция, но в арктическата пустота, вместо в орбита".

Но основното шоу е отвън, където ракетите-носители на Бастион вдигат и спускат механизмите си, докато войник в бял камуфлаж стои на стража, с пистолет през гърдите.

Ракетните системи са "за унищожаване на вражески кораби", казва друг войник. Те са "ефективни", информира той.

Северният флот демонстрира много по-голяма сила по-рано тази година, когато три атомни подводници разбиваха едновременно леда - маневра,невиждана досега. На същите арктически учения два изтребителя прелетяха над Северния полюс, зареждайки гориво във въздуха.

Подобна поза правят както САЩ, така и НАТО, тъй като са предпазливи, защото военното присъствие на Русия в региона се разширява до ниво, което е невиждано след Студената война.

Говорителят на НАТО потвърди, че алиансът е засилил своите патрули и учения, в отговор на "по-предизвикателна среда за сигурност".

Обвинения към НАТО за натрупването на войски

Но Русия не вижда нещата по този начин.

Преди екипът на BBC да отлети към архипелага, журналистите са качени в автобуси и отведени до боен крайцер, акостирал в затворения военен град Североморск. С дължина 252 метра, ядреният "Петър Велики" е гигантският сив флагман на Северния флот.

На борда командващият флота адм. Александър Моисеев се обръща към гостите пред портрет на Петър I, царят, който основа военноморския флот на Русия и обръща страната към Запада. Но командирът от своя страна обвинява силите на НАТО и САЩ във военни действия в Арктика, които увеличават риска от конфликт.

"Тук от години не е имало толкова много от техните сили. Десетилетия. Не и след Втората световна война", обяснява адм. Моисеев, когато му е съобщено, че НАТО обвинява Русия за нарастващото напрежение. "Ние виждаме такава дейност, толкова близо до руската граница, като провокативна. Там разполагаме с много важни активи. С това имам предвид ядрените сили."

Що се отнася до руското натрупване, войските се завръщат в регион, който Русия изоставя през 90-те години, когато Съветският съюз се разпада.

"Ние просто пресъздаваме способността да защитаваме границите си, да не заплашваме никого", аргументира се Лев Воронков, арктически експерт от университета MGIMO. "След разпадането на СССР дори граничните постове в този регион останаха без пилоти."

Това няма да е така задълго. Тъй като полярният лед се топи, премахвайки защитна естествена завеса, дългата северна граница на Русия ще стане уязвима.

Земя на възможностите

Докато ракетните установки на Бастион танцуваха за камерите на остров Александра, руски ледоразбивач пресича замръзналия пейзаж в далечината. След него идва по-малък товарен кораб, а зад тях се очерта айсберг.

Плавателните съдове пълзяха по северния корабен маршрут, който заобикаля архипелага и който Русия се надява да развие и контролира, тъй като глобалното затопляне улеснява навигацията. Тук търговията ще включва износ на големите запаси от нефт и газ под морето.

Адмирал Моисеев нарича войските си "основният инструмент" за защита на тези икономически интереси, както и на руските граници.

Тъй като конкуренцията започва да се нажежава, посещението на международните екипи в Земята на Франц Йозеф беше шанс за Русия да покаже малко мускули и да изпрати съобщение: че нейните амбиции за Арктика са големи и нарастват и това са интереси, които тя е готова да защити.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase