Снимка: БГНЕС
fallback

Алексей Навални гладува, но все още си прави мрачни шеги. Три седмици след гладна стачка в затвора, опозиционният лидер се определи като "скелет", залитащ около килията си с толкова хлътнали очи и опъната кожа, че би уплашил всяко дете, което не иска да изяде кашата си.

Но поддръжниците му не се смеят.

Те предупреждават, че животът на Навални "виси на косъм", тъй като резултатите от кръвните тестове показват, че нивата на калий са опасно високи.

Най-големият критик на Владимир Путин беше задържан в момента, в който се завърна в Русия през януари след лечение от отравяне с "Новичок" в Сибир миналото лято. След това той беше вкаран в затвора за нарушаване на условията на съдебна присъда, широко осъждана като политически мотивирана.

Тъй като Навални се ангажира да продължи протеста си в затвора, Кремъл отхвърли международните изявления за безпокойство като "неприемливи". А сега отказва дори да коментира "тази ситуация, този осъден", поставяйки началото на опасна битка на волята.

"Наистина слаб, омаломощен"

"Този ​​уикенд беше доста тежък, няма да лъжа", написа Навални в последния си пост в Instagram, предаден чрез адвокатите си, описвайки как е преместен в болница в затвора, след като здравето му се е влошило.

Адвокат, който тогава беше допуснат да го посети, казва пред BBC, че опозиционерът е "наистина слаб, омаломощен и очевидно в лошо здраве", макар че все още може да ходи. Лекарят Александър Полупан също сподели, че резултатите от последните тестове на Навални, ако са точни, са "животозастрашаващи" и той се нуждае от незабавно лечение.

"Ние, лекарите, сме готови да действаме. Остава въпросът дали наказателната колония е готова да си сътрудничи, за да спаси живота на Навални", казва Анастасия Василиева, личният лекар на Навални.

Опозиционерът призова за лекар, на когото може да се довери, а не лекар от затвора, след като преди няколко седмици изпитва остра болка в гърба и изтръпване на крайниците. Затворническата служба отказа, което го накара да започне гладната си стачка.

Търсене на внимание или изтезание?

Прокремълските гласове отхвърлят протеста като търсене на внимание. Един блогър твърди, че призивите на западните правителства са част от "антируска информационна кампания" на "кураторите" на Навални, а журналистът Дмитрий Стешин пише в Twitter, че "без внимание Алексей ще изсъхне като цвете без вода".

"Всеки, който предполага, че това е някаква PR каскада, надявам се, че никога няма да се наложи да изпита това, което Алексей Навални преживя миналия август и това, което аз преживях два пъти", реагира опозиционният активист Владимир Кара-Мурза. Той приравнява отказът на подходяща медицинска помощ с опита за отравяне на Алексей Навални с "Новичок" миналата година и със собственото си почти фатално отравяне преди това.

И двамата мъже изпадат в кома, и двамата прекарват месеци във възстановяване.

"Това е продължение на старата и ужасяваща традиция на изтезания на политически затворници в СССР и сега в Русия", смята Кара-Мурза. "Тези хора нямат граници."

"Разбор, който може да убие Навални"

За някои ситуацията изглежда лична.

Навални отлетя обратно за Русия през януари, след като публично обвини президента Владимир Путин, че се опитва да го убие. Той игнорира всички предупреждения да стои настрана и извън политиката и бе незабавно арестуван на летището.

"Мисля, че е важно Путин да демонстрира, че наказва Навални", аргументира се колегата му от "Чатъм Хаус" Николай Петров, предполагайки, че завръщането на политика след оцеляването от атаката с "Новичок" е  било "унизително" за руския президент.

"Ако сте лидер на бандата, не можете да позволите на никого да ви предизвика, без да го накажете по начин, който да е урок за всички останали", казва Петров. Той вижда противопоставянето на лечението на Навални в затвора като опасна игра на бързина. "Те няма да му позволят да отпразнува победа", предупреждава той. "Това лесно може да завърши със смъртта на Навални."

"Те не искат той да умре"

Украинският режисьор Олег Сенцов казва, че Навални вече ще се чувства ужасно - "постоянно уморен, слаб и болен" с "въртяща се глава и без сила да стои".

Сенцов прекара пет месеца в гладна стачка в руски затвор, като първите седмици не приемаше нищо друго освен вода, подобно на Навални. В крайна сметка той беше освободен след международна кампания от онези, които гледаха на обвинението му като на политическо.Режисьорът се отказал от протеста си, когато състоянието му станало критично и властите в затвора то заплашили, че ще го хронят насила, като му вкара сонда през носа.

"Опитаха всичко от първия ден, за да ме накарат да прекратя гладната стачка. Всеки ден имаше заплахи, убеждаване", казва Сенцов.

Алексей Навални вече съобщи за същото.

"Персоналът на затвора се страхуваше от смъртта ми дори повече от активистите за правата на човека. Те се тревожеха за мен, както и собствените ми родители!", спомня си Сенцов, казвайки, че са се отнасяли с него "като с кристална ваза", която се страхуват да не счупят. "Повярвайте ми, те ще се притесняват за Алексей. Те не искат той да умре. Със сигурност. Това би било скандал."

Няма намек за компромис от страна на Кремъл

Но политическите изчисления този път може да са различни.

Тъй като арестът на Алексей Навални предизвика масови протести през януари, ключови членове на екипа му са изправени пред наказателни обвинения, а някои са избягали в чужбина.

Прокурорът призова фондацията му за борба с корупцията и политическите служби в цялата страна да бъдат забранени като "екстремистки", създавайки големи проблеми за всеки, свързан с тях.

Сега властите започнаха да арестуват съюзниците му в регионите преди новите протести в сряда вечерта, часове след като президентът Путин ще направи годишното си обръщение към нацията. Кремъл не показва намек за компромис. И докато намесата на западните политици помогна да се разсеят миналите кризи, включително с Олег Сенцов, отношенията напоследък се потапят, оставяйки им малко възможности.

"Кремъл вече не се интересува от репутацията си пред света", аргументира се Владимир Кара-Мурза, цитирайки анексията на Крим през 2014 г. като доказателство.

Въпреки това обаждането на германския канцлер Меркел наистина откара Навални до Берлин миналия август за спешно лечение след отравянето му. "От решаващо значение днес е, че лидерите на западните демокрации се обаждат директно на Путин и му казват, че това е линия, която той не може да премине“, настоява Кара Мурза и че не може да позволи на Навални да умре. "Времето изтича."

Смелото лице на Навални

В последното си кратко изявление от затворническата служба се казва, че Алексей Навални се преглежда всеки ден и състоянието му е "задоволително".

Адвокатът му настоява, че единственото лечение, което е претърпял, е еднократно капково вливане. Сестрите не успяха да намерят вена за второ, оставяйки ръката му покрита със синини.

Но Навални завършва публикацията си в Instagram, като се смее на притесненията на поддръжниците за високите нива на калий в кръвта в кръвните му тестове.

"Няма да ме отървете толкова лесно", шегува се той. "След "Новичок" калият не е повод за голямо притеснение."

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

110

Анонимен

преди 3 години

В момента тази престъпна държава сащсе опитва чрез посланичката си и другиканали да повлияят на процеса наформиране на българско правителство.Скрито-покрито привикват лидерите на опозиционните партии, които отказват да подкрепят прислужника им борисов и сесещайте какво правят -- изнудване и шантаж нещата да станат както те искат.Същите които ореваха целия свят, чеРусия се месела в изборния им процес.

109

Анонимен

преди 3 години

Навални е напълно неадекватен човек с погрешен начин на мислене, противопоставящ се лично на президента Путин и властите, които доста успешно разгребват бардака оставен от големите "демократи" пияницатаелцин и предателя горбачов. За радост информационните канали са доста широки и нещата не могат да се скрият или преиначат.Сащ са държава ръководена от престъпници и срещу нея трябва да се вземат строги мерки до момента, докато дадат последната фира.

108

Анонимен

преди 3 години

Когато си в затвора нямаш граждански права. Навални е затворник. Получава това, което му се дава. Защитниците на гражданските права нямат влияние върху съдбата на затворниците. Особено на криминалните, какъвто е случая. Граждански права имат гражданите. Престъпниците са се доказали като антиобществени деятели по един или друг начин. За това нямат граждански права. Имат затворнически. Смешно е да се мисли, че ако Русия иска Навални мъртъв, той ще е все още жив.

fallback