Снимка: БГНЕС
fallback

Неотдавнашното разполагане на руските войски по границата на Украйна и индикацията на Москва, че тя може да се намеси в случай на широкомащабна война в Източна Украйна, помрачават надеждите за мирно разрешаване на конфликта, който клокочи от седем години и струва живота на хиляди.

Oще по темата

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви пред репортери в петък, че Русия има право да придвижва силите си на нейна територия по свое усмотрение и просто взема предпазни мерки предвид „опасния, експлозивен регион по границите си“ с Източна Украйна, пише БГНЕС като цитира "Уолстрийт джърнъл".

Песков предупреди, че ситуацията на контактната линия е изключително нестабилна и каза, че "динамиката ... създава опасност от възобновяване на пълномащабни военни действия".

Руският президент Владимир Путин обвини Украйна в подновяването на „опасни провокативни действия“ в източния й регион на Донбас в разговор в петък с турския президент Реджеп Тайип Ердоган, според информация на Кремъл.

Напрежението продължава да нараства между Украйна и проруските сепаратисти след неотдавнашна ескалация на боевете по демаркационната линия вътре в Украйна, където Киев заяви, че няколко от неговите войници са били убити миналата седмица.

Дмитрий Козак, заместник-началник на кабинета на президентския административен офис на Русия, предупреди в четвъртък, че Москва ще бъде принудена да защитава своите граждани, живеещи в Източна Украйна в случай на пълномащабна война, и каза, че това ще бъде „началото на края за Украйна". Според руски данни поне 640 000 жители на източния регион на Донбас в Украйна имат руски паспорти.

Москва настоява Украйна да приложи мирно споразумение, постигнато с посредничество на Франция и Германия в Минск, Беларус, през 2014 и 2015 г., което призовава за местни избори в Донбас, оттегляне на въоръжени войски от чужбина и връщане на границата с Русия под украински контрол, наред с други точки.

Правителството на украинския президент Владимир Зеленски се противопостави на предоставянето на по-голяма автономия на контролираната от сепаратистите територия, страхувайки се, че това ще даде на Москва възможност да укрепи позициите си в региона.

„Дипломатическото решение ... изисква радикална промяна в позицията на киевските власти“, каза Константин Сивков, московски военен анализатор. „Ако властите в Киев се съгласят с признаването на федералната структура на Украйна, ако властите се съгласят с равнопоставеността на руския език в Украйна заедно с украинския език, тогава целият проблем в [Донбас] ще бъде отстранен“, той казах.

Но неотдавнашната ескалация на насилието, струпването на въоръжени сили в Русия и увеличаването на заплашителната риторика на Москва отклони шансовете за дипломатическо споразумение, твърдят анализатори.

„Примирието приключи ... и стратегията на президента Зеленски за договаряне на нещо с Москва като цяло приключи“, каза Никола Капитоненко, доцент в Института за международни отношения в Киев и консултант на парламентарната комисия по външни работи на Украйна.

Русия вижда „Минският процес е в задънена улица и няма надежда да има някакъв вид компромис, на който се надяваха преди година, така че те трябва да направят нещо, за да подобрят позицията си за преговори и в основата си единственото нещо, което им остана, е военната мощ ”, каза Капитоненко. „Въз основа на предишния опит Украйна трябва да се подготви за най-лошия сценарий.“

Ясно е, че Украйна би предпочела да намери дипломатическо решение, но може би най-голямата грешка на украинския президент беше, че „той беше твърде наивен, мислейки, че може да постигне добра сделка с Путин и ще го направи по украинските условия“, каза Альона Гетманчук, директор на Център Нова Европа, мозъчен тръст в Киев.

Американските и европейските лидери вдигнаха тревога за струпването на московски сили на украинската граница. Вашингтон изрази загриженост, че „Русия вече има повече войски на границата с Украйна, отколкото по всяко време от 2014 г. насам“, според пресаташето на Белия дом Джен Псаки. Същата година Русия анексира полуостров Крим на Украйна и предостави подкрепата си зад сепаратистите в източната част на страната.

Германският канцлер Ангела Меркел призова Путин да изтегли войските си назад.

„Играта на мускули под формата на военни учения и възможни провокации по границата е традиционна руска работа“, написа Зеленски в своя акаунт в Telegram миналата седмица. „Тя се стреми да създаде атмосфера на заплаха и в същото време на натиск по време на преговорите за прекратяване на огъня.“

Зеленски твърди, че ускоряването на пътя на Украйна към членството в Организацията на Северноатлантическия договор ще помогне за предотвратяване на по-дълбоки конфликти с Русия.

Но руски представители и прокремълски анализатори казват, че участието на НАТО би повишило залога и няма да допринесе за разсейването на напрежението.

„Ако Съединените американски щати и НАТО започнат да подкрепят Украйна и да нанасят удари по Донецката и Луганската народни републики, Русия със сигурност ще влезе във военен конфликт“, каза военният анализатор Сивков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

488

Татул 538 =

преди 3 години

Аз не съм видял Русия да обикаля с корабите си Америка, или да им казва какво да прави с вътрешните си проблеми. Войните не ги палят руснаците. Не си ли го разбрал това и не четеш ли история? Нато и Американците да се омитат от границите на Русия, дорде не са изяли дървото. Русия не е Сърбия да я делиш, както си искаш. Видя се колко струват и Амерканците и Нато в Сирия и Ирак. Освен с икономически заплахи и подмолни действия с друго не ги запомнихме.

487

=

преди 3 години

Баба ти ванга нищо подобно не е казвала,това са измишльотини на нешка робева и компания.А що се отнася до Украйна,тя е огромна държава, два пъти по-голяма от Полша и с 50 милиона население.Безумната политика на путин към Украйна му помогна да се задържи на власт,но русия загуби Украйна завинаги.Първите 10 г. управление на путин имаха положително значение за русия,но след това той се превърна в чудовище и тепърва руснаците ще берат големите ядове.Дано този ке леш да не разпали голяма война

486

Анонимен

преди 3 години

Перко мерко...за съжаление малко българи чуха и запомниха думите на баба Ванга...Украйна ще бъде поделена между Русия и Полша...нашите управници да държат България близо до Русия, защото от САЩ ще остане малка част над океана, а най добрите условия за живот ще бъдат на територията на Русия...четете история и помнете поуките на Наполеон и Хитлер..

fallback