Снимка: БГНЕС

Европейската програма за ваксинация на обществото засега върви мудно, а това дава възможност на един от най-големите врагове на континента златна възможност да спечели сериозна дипломатическа победа.

Кремъл публикува разговор от видеоконференция между френския президент Еманюел Макрон, германския канцлер Ангела Меркел и руския президент Владимир Путин. Точка първа от дневния ред, според Кремъл, е дискусия относно перспективата за "регистрация на руската ваксина "Спутник V" в ЕС и възможни доставки, както и съвместно производство на ваксината в страните от ЕС".

Но според германския дневен ред, на първо място е призива да се използва по-умерен език, включително по-ясна забележка как "Спутник" може да се използва само ако отговаря на европейските стандарти.

Но срещата беше достатъчна, за да накара някои държави-членки да изтръпнат, като същевременно предизвика гневни отговори от държавни служители и висши законодатели сред европейските съюзници.

Програмата за ваксинация на Европейския съюз се сблъска с проблеми с доставките. За нарастващия брой отчаяни лидери на ЕС едининственият път за излизане от кризата може да доведе до Русия.

Миналото лято Кремъл беше силно критикуван, тъй като започна да използва "Спутник V", преди да започнат мащабни изпитания от фаза 3, но неотдавнашен анализ, публикуван в The Lancet, установи, че ваксината е високоефективна и безопасна. Тече преглед на препарата от Европейската агенция по лекарствата (EMA), която одобрява ваксините от името на ЕС.

Но някои европейски лидери са скептични по отношение на мотивите на Русия и виждат предлагането на така необходимите дози като шанс за Путин да раздели допълнително континента.

Дипломати от някои бивши съветски държави-членки категорично заявяват, че нямат намерение да използват каквато и да е ваксина, "различна от тази, доставена от Европейската агенция по лекарствата", спекулирайки, че руската ваксина "може да бъде инструмент за разделяне на Съюза и неговите съюзници" и страх, че Москва може да я използва като "превозно средство" за друга нечиста дейност.

Лек или оръжие?

От европейска гледна точка по-голямата част от ЕС-27 изглеждат изключително спокойни по повод срещата между Меркел, Макрон и Путин и смятат, че международната загриженост произтича от споменаването на името на Русия в уравнението. Всъщност някои държави-членки вече работят директно с Москва с надеждата да получат дози от "Спутник", въпреки че препаратът не е одобрен от EMA и не е част от централизираната програма за ваксини на блока, в която Европейската комисия е набавила дози от името на държавите членки.

Както Унгария, така и Словакия са одобрили и поръчали 4 милиона дози от ваксината, докато други страни, включително влиятелната Австрия, се готвят да сключат договор с Москва и да дадат руската ваксина на гражданите си. Италия и други страни водят преговори за производство на дози от "Спутник" в Европа.

Австрийският печат за одобрение на ваксината "Спутник V" е особено жесток удар за Брюксел, след като канцлерът Себастиан Курц открито обвини Европейската комисия в несправедливо разпределение на дозите между държавите-членки. Тази седмица той публикува в Twitter снимка от срещата си с руския посланик в Австрия, заявявайки, че е "много щастлив", че скоро ще може да направи поръчка.

Това е в пълен контраст с колегата на Курц в Литва. Ингрида Шимоните, министър-председателят на Литва, публично заяви, че "Путин не се интересува да го използва като лек за руския народ - той го предлага на света като друго хибридно оръжие за разделяне и управление". Докато Путин бърза да рекламира "Спутник" на световната сцена, повечето руснаци у дома не са склонни да се ваксинират с нея.

Но възгледите на Шимоните са в малцинството сред лидерите на ЕС. А малцина са толкова гласни, тъй като знаят, че губят спора.

Но докато повечето членове на ЕС са по-малко ентусиазирани от Курц за използването на "Спутник", повечето са спокойни за френско-германските увертюри към Москва и смятат, че страхът е преувеличен.

Оценявайки опасенията на страни като Литва и Полша, един европейски дипломат заяви пред CNN: "Дори ако EMA  одобри ваксината, е малко вероятно Комисията да я добави към портфолиото си от препарати. Освен това Русия просто няма капацитет да произвежда дозите в сериозен мащаб в рамките на ЕС."

Ваксините, използвани в схемата за имунизация на ЕС, трябва да са произвеждани в лаборатории, които отговарят на стандартите на ЕМА. Така че, макар да е вярно, че сме далеч от това да видим как "Спутник" се произвежда в лабораториите на ЕС, самият факт, че някои държави-членки са разтревожени, някои отхвърлят тези страхове, а други настояват да се доберат до руската ваксина, разкрива колко лесно Москва може да доведе до разделение, както вътре, така и извън ЕС.

Политическа граната

В Обединеното кралство, с което Брюксел публично спори за ваксини, висш държавен служител заяви пред CNN, че е "изключително наивно" дори да е обсъждал "Спутник", като се има предвид, че "знаем, че Русия използва ваксините като дипломатически инструмент".

Том Тугендхат, председател на комисията по външни работи на Обединеното кралство, заявява: "Използването на ваксини за забиване на по-дълбок клин между Обединеното кралство и ЕС, и между онези държави от ЕС, които познават Русия добре - като Литва - и други, които са по-готови да "затворят очите си" е предназначен да разделя и провокира, а това само подхранва интереса на Русия."

Независимо дали това е основната цел или не, разделянето на Запада винаги се приветства в Кремъл. Олег Игнатов, старши руски анализатор в Crisis International, смята, че основната мисия на Москва е била "да спечели битка с мека сила, като даде ваксина, призната от европейците, правейки Русия по-приятна за европейските граждани", но приема, че създаването на разделение на Запад е вероятно щастлив страничен ефект.

"Русия винаги е щастлива да види Европейския съюз и неговите съюзници разделени", добавя той.

Кремълските критици в Русия отбелязват, че успехът в износа на ваксини в Кремъл е изиграл по-голяма роля в местните медии от всичко, свързано с разпространението на ваксината сред руските граждани, което повдига важни въпроси за това къде всъщност лежат приоритетите на Русия. Ако целта тази седмица е да се вкара политическа граната в Европа, "Спутник" е перфектно средство, с което Кремъл да го направи.

"Вече знаем, че Русия играе ваксинална дипломация. По-тревожното е, че се твърди, че именно руските хакери стоят зад хакерската атака на ЕМА миналата година - самата агенция, която може да одобри ваксината", казва Алис Столмайер, изпълнителен директор на Defend Democracy, независима фондация, фокусираща се върху това как демократичните държави се подкопават в международен план.

Москва многократно отрича западните обвинения за хакерство.

Пандемията причини ужасяващи вреди на вътрешната европейска дипломация. Комбинацията от непредвидени проблеми с доставката на ваксини, ограничени лични срещи и личния интерес на нациите, за да се предотврати смъртта на гражданите, е перфектна комбинация за конфликти на толкова оплетен континент, като Европа.

И все пак в бързането да преодолеят бруталната трета вълна на пандемията и да поправят грешките, допуснати в ранните етапи на въвеждането на ваксината, европейците трябва да са наясно как изглежда тяхното вътрешно разделение извън блока. За техните съюзници може да прилича на котки, които се бият в чанта. Но за враговете им е слабост, която те са твърде готови да използват.

 

Коментари Напиши коментар

226

ЛИЛИ

преди 3 дни

Е да различна е АСТРА ЗЕНЕКА ТЕ ПРЕДВИЖДА ДО МОРГАТА!

225

процедурно питане

преди 4 дни

защо само 3 % от руснаците се ваксинираха..
и защо Русия чупи рекорди по заразяване и загинали от Ковид 19

224

1

преди 4 дни

До Един от Германия

Обновен коментар: както преди отбелязах, Германия подхожда прагматично, но накрая ще се види, че е само политика и германците не разчитат на ваксината Спутник наистина да им реши проблема (количествата, както и СРОКОВЕТЕ за доставка е го докажат).

За сметка на това това нанася СЕРИОЗНИ ПОРАЖЕНИЯ върху политическата спойка между страните членки на ЕС, много от които много ясно виждат, каква е целта на Кремъл: да забие клин между тях (като "непослушни") и големите.