Снимка: БГНЕС
fallback

Руският президент Владимир Путин заяви, че възнамерява утре да се ваксинира срещу COVID-19, съобщиха световните агенции. Путин добави обаче, че всеки руснак има право сам да реши дали да се ваксинира.

Руският лидер не уточни с коя от трите ваксини руско производство ще се имунизира.

Говорейки на предавано по телевизията съвещание, посветено на руските ваксини срещу ковид, той заяви също, че Русия е подписала международни договори за доставка на ваксината "Спутник V" за 700 милиона души. Путин добави, че е от жизненоважно значение да се ускори производството на ваксини за вътрешно ползване, където досега 4,3 милиона души са получили и двете дози от ваксината срещу ковид.

"Буди учудване, че непосредствено преди нашата среща, както ми докладваха, буквално преди малко, един от отговорните служители на Европейската комисия е заявил: "Не ни трябва "Спутник V". Странно изявление, ние не натрапваме нищо на никого", каза президентът пред участниците в съвещанието.

По думите му, когато подобни изявления се правят от официални лица, "възниква въпросът чии интереси защитават и представляват тези хора: интересите на някакви фармацевтични компании или интересите на европейските граждани".

Миналата седмица говорител на ЕК заяви, засега не се водят разговори между ЕС и производителя на руската ваксина Спутник V срещу коронавируса. Той обаче уточни, че ЕК и държавите от ЕС по всяко време могат да решат да разширят списъка с ваксините, включени в европейската имунизационна стратегия. Той внесе внесе тези уточнения по повод изявления на Руския фонд за преки инвестиции и списъка с ваксините, които ЕК договаря и предплаща с бюджетни средства.

Очакванията към производителите на одобрените в ЕС препарати (сред които не попада руската ваксина - бел. кор.) се оказаха твърде оптимистични, признаваме го и взимаме съответните мерки, заяви говорителят по повод недостига на ваксини. Той добави, че комисията е останала изненадана от невъзможността на производителите да организират работата си така, че да изпълнят сключените договори.

Междувременно Русия изостава в иминузациите, изпитва огромни затруднения да снабди всички свои региони с ваксина, а същото време ударно изнася "Спутник V" за чужбина. Скептицизмът сред населението е голям: едва 30 процента от руснаците са склонни да се ваксинират, сочат последните допитвания по темата. Освен това Русия има сериозни проблеми да снабди всички свои региони с ваксини.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

83

Фродо

преди 3 години

Голум не трябваше ли да се ваксинира още като бързаха да се похвалят на света, че са първите, а не сега когато я изпробваха върху няколко милиона руснаци и сърби?

82

4epa

преди 3 години

KОМУНИСТА КГБ- МИЛИАРДЕР !!!!!!!!!!!!! КЪДЕ ОТИДЕ МАРКС КЪДЕ ЕНГЕЛС !!!!!!!!!!

81

Анонимен

преди 3 години

един от отговорните служители на Европейската комисия е заявил: "Не ни трябва "Спутник V". Странно изявление, ние не натрапваме нищо на никого", каза президентътами погрижил се е да остане ваксина и за теб бе малкия!

fallback