Снимка: БГНЕС
fallback

Министерството на външните работи на Република България обяви двама руски дипломати, акредитирани у нас, за персона нон грата и им даде 72 часа да напуснат страната. Днес нота с това съдържание бе връчена на заместник-ръководителя на руското посолство, съобщиха от МВнР.

Външното ни министерство получи писмо от Прокуратурата на Република България, в което се съобщава, че двамата дипломати са осъществявали на територията на страната дейност, несъвместима с Виенската конвенция за дипломатическите отношения.

Малко по-рано Кремъл заяви, че Русия ще предприеме ответни мерки, ако България реши да експулсира руски дипломати. Това бе съобщено от руския заместник-външен министър Александър Грушко пред журналисти, пише БГНЕС.

"Ако България предприеме неприятелски стъпки към Русия, тогава, разбира се, там трябва да разберат, че ще има ответни стъпки от наша страна", каза заместник-министърът.

Oще по темата
Премиерът на България Бойко Борисов коментира по-рано задържането от българската прокуратура на шестима души - служители на Министерството на отбраната и военното разузнаване на страната, между които руска гражданка, съпруга на един от задържаните, по подозрение в шпионаж за Руската федерация. Той заяви, че поради този случай руските дипломати ще трябва да бъдат обявени за нежелани.

Руското посолство в България поиска всички спекулации по това дело да бъдат прекратени. Дипломатическата мисия изрази увереност, че "процесът ще се проведе на деполитизирана, безпристрастна и обективна основа в строго съответствие с нормите на българското и международното законодателство".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

289

Нищо ново

преди 3 години

До Наблюдател: Първо ще си получим обратно нашите двама изгонени реципрочно от Русия, пък после може и да продължим по същия начин.А Бойко ще продължи да се кълне в братска дружба пред руският посланик. Дали си мисли наистина,че някой му вярва?

288

Наблюдател

преди 3 години

Щом глутницата червени вълци истеричновие тук, значи Гешев е на прав път.Очакваме следващата групичка за експулсирани по най бързия начин.

287

Анонимен

преди 3 години

Нищо работа- само двама дипломати. Има къде по-интересни случаи. Например в САЩ започва първият в историята процес срещу севернокорейски бизнесмен, обвинен в пране на пари и незаконни сделки за избягване на санкциите и внасяне на луксозни стоки в СК за сумата от $1.5млн. Арестуван в Малайзия и екстрадиран в САЩ. В отговор Ким прекъсва дипломатическите отношения с Малайзия и изтегля дипломатите до 48ч.

fallback