Снимка: БГНЕС

Мистерията около отравянето на Алексей Навални се задълбочава - най-добрият лекар в руската болница, където опозиционният лидер бе лекуван веднага след отравянето му миналото лято, е починал, съобщиха от болницата в четвъртък.

Сергей Максимишин, който беше заместник-главен лекар на спешната болница в Омск, "внезапно" почина на 55-годишна възраст, се казва в изявление на болницата.

"Със съжаление ви съобщаваме, че... заместник-главният лекар по анестезиология и реанимация на спешна болница №1, асистент на катедрата на Омския държавен медицински университет, доктор по медицински науки Максимишин Сергей Валентинович почина неочаквано", гласи изявлението на болницата, в което не се споменава причина за смъртта.

Първоначално Навални беше приет в звеното за остро отравяне на спешна болница № 1 на Омск на 20 август, след като се почувства зле на полет от Томск към Москва. Самолетът направи аварийно кацане в Омск. По време на хоспитализацията на Навални Максимишин не изнесе брифинги за пресата. Като заместник-главен лекар на болницата по анестезиология и реанимация, той беше един от най-възрастните лекари в болницата.

Навални бе поставен в медицинска кома, а след това изпрате за лечение в Берлин, където прекара пет месеца, възстановявайки се от отравянето. След като се завърна в Русия, той беше арестуван за нарушаване на условията за пробация от предишна присъда. Присъдата предизвика бързо осъждане в чужбина, включително и в САЩ.

За отравянето си Навални обвинява руските служби за сигурност и в самия президент Владимир Путин, обвинения, които Кремъл многократно отрича. Разследването на CNN-Bellingcat през декември замеси Руската служба за сигурност (FSB) в атаката. Навални също измами един от агентите, за да разкрие, че е бил отровен с нервнопаралитичния агент "Новичок", нанесен върху бельото му.

Леонид Волков, шеф на кабинета на Навални, потвърди, че Максимишин е натоварен с лечението на опозиционния лидер. "Сергей Максимишин беше началник на отдел, който лекуваше Алексей Навални и отговаряше за неговото лечение - по-специално за медицинската му индуцирана кома", казва Волков пред CNN. "Максимишим знаеше повече от всеки друг за състоянието на Алексей, така че не мога да отхвърля възможността за убийство", добавя той. "Въпреки това здравната система в Русия е много лоша и не е необичайно лекарите на неговата възраст да умрат внезапно. Съмнявам се, че ще има разследване за смъртта му", продължи Волков.

CNN търси допълнителни коментари от местните здравни власти относно причината за смъртта на Максимишин. Смъртта на руски медицински работници от фронтовата линия, включително на такива, които подават сигнали, стана политически натоварена тема в страната на фона на пандемията COVID-19. CNN няма доказателства, че става дума за убийство.

Министърът на здравеопазването на Омска област заяви в изявление, че Максимишин е работил в болницата 28 години и е спасил хиляди човешки животи.

"Той върна хората към пълната реалност. Ще ни липсва много д-р Максимишин. Той си отиде твърде рано и поради това болката от загубата е особено горчива", каза Александър Мураховски в изявление.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase