Снимка: архив, БГНЕС
fallback

Обвинявайки Москва в някакво пагубно влияние на Западните Балкани, западните държави просто маскират собствените си грозни планове в този регион, заяви руският външен министър Сергей Лавров в интервю за вестник "Глас Сръбске", съобщава агенция ТАСС.

"Нашите многопрофилни връзки с всички държави от региона се развиват абсолютно прозрачно, в пълно съответствие с международното право", заяви Лавров и допълни, че Русия продължава да играе важна роля в сферата на "постконфликтното регулиране".

Лавров призна, че на някои очевидно това не се харесва, защото "се явява пречка на пътя за реализация на егоистичните интереси на редица международни играчи", които желаят да превърнат и тази част на Европа в арена на геополитическо противопоставяне. "Оттук и спекулациите за пагубно влияние. Налице са не само несръчни опити за очерняне на политиката на Русия на Балканите, но и опити да се замаскират собствените грозни замисли", посочи Лавров.

Русия вижда региона на Западните Балкани в бъдеще като територия на сигурността, стабилността и сътрудничеството, посочва още в интервюто за "Глас Сръбске" руският първи дипломат, цитиран от БТА.

Сергей Лавров отбеляза, че Западните Балкани са уникални от гледна точка на своето геополитическо разположение, исторически и културни особености.

Oще по темата

Той посочи, че Русия винаги е готова да окаже съдействие на всяка конструктивна инициатива, насочена към укрепване на мира и стабилността в региона. Просперитетът на всички държави и народи в региона е възможен само по пътя на диалога при взаимно уважение на основата на международното право, отбеляза Лавров.

Според руския външен министър правилата на Дейтънското споразумение, сложило край на войната, показват своята функционалност в развитието на отношенията между Босна и Херцеговина и Русия и трябва да се спазват, а не да се правят опити да се разрушат.

Лавров напомни, че между двете страни се поддържа политически диалог на високо равнище и се оказва взаимна подкрепа на много нива. "Русия и Босна и Херцеговина се придържат към едни и същи или много близки позиции по ключови международни въпроси, включително за недопустимостта на преразглеждане на общопризнатите резултати от Втората световна война. Русия доставя на Босна и Херцеговина газ, а най-големи икономически оператори - "Зарубежнефт", "Газпром" и "Сбербанк", осигуряват в Босна не само стотици работни места, но и многомилионни бюджетни и данъчни приходи, отбеляза Лавров.

Според него обаче институцията на върховен представител на международната общност в Босна и Херцеговина е механизъм, който е изчерпал вече функциите си. Русия не вижда в тази институция никаква практическа необходимост, каза Лавров и припомни, че още през 2006 г. е било взето принципно решение за закриване на тази институция.

Осъществяването обаче на това решение постоянно се отлага под най-различни предлози, отбеляза той. Според Лавров има и "нещо унизително" в наличието на външно "наблюдение" над суверенна Босна и Херцеговина, която е непостоянен член на Съвета за сигурност на ООН и председател на Комитета на министрите на Съвета на Европа.

В интервюто за "Глас Сръбске" руският външен министър предупреди, че нарушаването на заложените в Дейтънското споразумение фундаментални постулати означава подкопаване на основите на държавността на Босна и Херцеговина. "Каквито и да било изменения имат място само в резултат на равноправна договореност между трите държавотворни народа в съответствие с предписаната процедура", каза Лавров.

Руският външен министър трябваше да посети Босна и Херцеговина вчера, но визитата бе отложена. Лавров се постави в самоизолация заради контакт със заразен с коронавируса. Планираните му посещения и срещи бяха отложени за по-късни дати, обяви вчера пресслужбата на министерството.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

123

Нормален

преди 3 години

Докато този очилат кон дрънка празни приказки виждаме как Русия въоръжава Сърбия и България пречи на Македоноя за членство в ЕС.За толкова глупави ли ни мислят тез политици?Ясно е, че се подготвя притеглвне на Македония към Сърбия и Русия.

122

Стайков

преди 3 години

Мислите на изгонените от Сибир шопчета. Не Русите ви изтониха от Сибир, а куманите байновци. Те ви разселиха в Софийското поле по желание на Ромеите. Русия прави една кярдинална стратегическа грешка. Облагодетелствува Сърбия, не съобразявайки се, че България е много по стратегическа точка в Балканите. Затова сега, Черно море е наситено от НАТО. И сега го правят.

121

Алекс2

преди 3 години

Вместо да гледат към Балканите водкаджиите да гледат как ще се оправят със Султана за Нагорни Карабах ! Май май си вкараха таралежа в гащите с тая дружба...накрая ще има с техните камъни /въоръжението което му продадоха /по техната глава !

fallback