Снимка: БГНЕС

Общ преглед

Разрушени къщи, снаряди, изникващи от пътя, горящи автомобили, съсипани магазини - така изглежда Нагорни Карабах след две седмици на ожесточени боеве между Армения и Азербайджан.

Случващото се там вече не е просто конфликт, а истинска война. Сблъсъците в региона са най-тежките виждани някога, а двете държави се обвиняват взаимно за насилието. Армения и Азербайджан започнаха война за региона през 1988-94 г. В крайна сметка обявиха прекратяване на огъня, но така и не са постигнаха споразумение по спора. Сега Нагорни Карабах е част от територията на Азербайджан, но се управлява от етнически арменци.

И двете страни са разгърнали силен артилерийски огън като разрушават домове и сгради в цивилни райони. Много от жителите на столицата на Нагорни Карабах - Степанакерт, трябваше да напуснат града, за да не станат жертва на войната. Жертвите там са много, а населеното място остана без ток. Из всички градове в региона пожарникари се борят с горящи домове и коли.

Страхът, че жертвите както сред военните, така и сред цивилното население, са много повече от тези, които са били докладвани, расте. Домовете на цивилни хора и от двете страни на конфликта са празни, напълно унищожени или понесли сериозни щети.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase