Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Всяка ваксина има потенциала да носи решение с кризата с коронавируса, само че за руската ваксина не е достатъчна информацията, коментира главният държавен здравен инспектор доцент д-р Ангел Кунчев пред bTV.

Много се надявам тя да е ефективна и достъпна, за да може повече хора да се възползват от нея, отбеляза той. Вчера стана ясно, че Русия е произвела първата партида от ваксината срещу коронавирус, която регистрира преди дни.

Още по темата

Страните, които са заявили количества, вече са ги осигурили, тепърва производството ще задоволява тези 10-15 страни, обясни доц.  д-р Ангел Кунчев.

Той припомни, че България участва в други две такива общи действия – едното е на ЕС, а другото само на няколко страни от евросъюза.

„За да влезе руската ваксина в Европа, тя трябва да има регистрация в Европейската агенция по лекарствата, където изискванията към ваксините са драконовски. Трябва да се докаже на 100%, че е ефективна и безвредна, за да се ползва“, посочи главният държавен здравен инспектор.

С ваксините е много интересен процесът, защото в света най-големият производител е Индия и Пакистан, но да сте чули някъде в Европа да се ползват техни ваксини, отбеляза още той.

Според него, ако руската ваксина докаже качества, няма никакъв проблем да се ползва.

Доц. Д-р Ангел Кунчев коментира, че цяла седмица у нас тендинцията е за по-ниска заболяемост, но това според него не е резултат от добро спазване на мерките.

„Ролята на маската не е надценена, ако и носителят и здравият човек носят маски, особено ако спазват разстояние, много пада рискът от заразяване и дори можем да го пренебрегнем“, обясни доц. Д-р Ангел Кунчев.

Всяко струпване на хора на едно място повишава риска, това е безспорно, отбеляза той. По думите му през есента, когато закрием пространствата, ще се повиши риска от заболяването, така както става всеки сезон със сезонния грип.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase