Снимка: архив, БГНЕС

Камарата на представителите на Конгреса на САЩ одобри единодушно внасяне на поправки за затягане на санкциите срещу газопроводите "Северен поток 2" и "Турски поток" в проекта за бюджета за отбраната на САЩ за следващата финансова година, която започва от 1 октомври тази година, предаде БТА, цитирайки ТАСС.

Целта на инициативата е да втвърди вече действащите санкции по отношение на руските газопроводи „Северен поток 2“ и „Турски поток“.

В края на декември 2019 г. президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа бюджета за отбраната за текущата финансова година, който задължава администрацията да въведе санкции по отношение на дадените проекти.

В гласуваните от Камарата поправки става дума за въвеждане на рестрикции срещу чужди лица, които в значителна степен способстват за продажбата, арендата и предоставяне на съдове за полагане на тръбите, предназначени за строителството на двата газопровода.

Още по темата

Миналата седмица дипломат №1 на ЕС Жозеп Борел заяви, че ЕС застава твърдо срещу едностранните санкции и заплахи за налагането им от страна на САЩ, които засягат интересите на европейски компании, в това число и по отношение на газопроводите „Северен поток 2“ и „Турски поток“, доколкото подобни мерки са в разрез с международното право.

Самият проект за бюджет за отбраната на САЩ трябва да бъде утвърден в Камарата на представителите и в Сената на Конгреса. След като двете камари на Конгреса одобрят свои версии на проектобюджета, ще бъде свикана комисия за съгласуване на детайлите в двата проекта. После пак ще се гласува в двете камари и след това текстът отива да подпис при държавния глава. Обикновено този процес продължава до есента и дори до началото на зимата, припомня ТАСС.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase