Снимка: БГНЕС
Върховният представител по външната политика и сигурността Жозеп Борел разкритикува нарастващото налагане на санкции от страна на Съединените щати към европейски компании и интереси. 
 
Като конкретен случай той изтъкна попадането на газовите проекти "Турски поток" и "Северен поток - 2" в санкционния американски списък.
Още по темата
 
"ЕС е дълбоко загрижен за нарастващия брой случаи на санкции или заплахи от страна на САЩ срещу европейски компании и техните интереси. Тази тенденция наблюдаваме в Иран, Куба и наскоро в “Северен поток – 2” и “Турски поток”. ЕС категорично се противопоставя на санкциите на САЩ срещу европейски компании, преследващи законните си бизнес интереси, и смята, че екстериториалните ограничения противоречат на международното право", се казва в позицията на Борел.
 
"Европейската политика трябва да се решава в Европа, а не от трети страни", каза Борел.

Той поясни, че в тези области, в които "интересите (в ЕС и САЩ) във външната политика и политиката на сигурност съвпадат, прилагането на координирани и насочени санкции, които се налагат от всички партньори, е от голяма полза. "Когато политическите интереси се разминават, ЕС е отворен за диалог, но преговорите не могат да се провеждат под заплахата от санкции", заключи първият дипломат на ЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase