Снимка: БГНЕС

Осми пореден ден продължават протестите в Хабаровск заради ареста на губернатора Сергей Фургал. Този път броят на недоволните бе рекорден. И тъй като няма официални данни за това колко души са присъствали на протеста, според различни източници те са били между 15 000 и 50 000.

Още по темата

Както всеки ден, протестът започна на площад "Ленин" преди да продължи по улиците на Хабаровск. Полицията охранява протеста, но макар за него да няма официално издадено разрешение, органите на реда не нападат и не се опитват да арестуват протестиращите. Някои полицаи дори раздават предпазни маски на гневната тълпа. 

Според властите в Москва, Фургал е замесен в убийството на най-малко двама бизнесмени. Това се е случило прези 15 години, когато Сергей не се е занимавал с политика. Той категорично отрича да е извършил каквото и да е престъпление. А гражданите застават зад гърба му.

"Повечето хора вярват, че той е арестуван по политически причини. Той е бил депутат в продължение на 15 години и никой не е споменавал нищо за този случай досега. Обикновено, когато някои губернатор бива арестуван, властите казват, че той е крал пари. Но в случая на Фургал не са успели да намерят нищо. Няма доказателства, че той е замесен в убийствата. Полицията казва, че са намерили много категорични доказателства, но никой не ги е виждал. Защо толкова сериозен случай е затворен за обществото. Обикновено процесите са открити за медиите и хората. Ето за това протестираме днес", казва един от хората на площада - Александър, пред BBC.

Подобни мащабни протести са срам и още повече - проблем за Кремъл. Владимир Путин винаги е искал да се представи като "Господин Стабилност", като човекът, който осигурява стабилност на Русия. Но на изток от Москва има едва леки признаци на стабилност.

Фургал благодари на тълпата зад подкрепата, но ги и призова да не правят масови митинги заради пандемията от коронавирус.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase