Снимка: БГНЕС

В Хабаровск протестът се е превърнал в нещо като ритуал - всяка вечер малка група от хора се събира на площад "Ленин" преди да се спусне по улиците на центъра на града. По пътя на митинга, все повече и повече хора се присъединяват.

Виковете стават по-силни, както и звукът от клаксоните на автомобилите, сигнализиращи одобрение.

Протестиращите, които рискуват да бъдат арестувани, скандират лозунги в подкрепа на местния губернатор Сергей Фургал. Миналата седмица той бе арестуван от полицаи, дошли специално от Москва. Фургал е обвинен в няколко убийства през последните 15 години. Политикът, разбира се, отрича. И докато той е зад решетките в столицата, гневът в Хабаровск продължава да расте.

"Когато губернаторът ни бе арестуван, всички го приехме като своя лична трагедия. Ние избрахме този човек и сега се чувстваме така, все едно сме обрани. Той ни бе отнет по политически причини. Хората се чувстват така, все едно Москва се изплю в лицата им", казва един от протестиращите на име Александър.

Запитан дали не се притеснява, че Фургал е обвинен не в корупция, а в убийства, той отговаря: "Фургал е политик от 15 години. За всеки политик има досие. Понякога то се вади от контекста и даден човек може да бъде обвинен във всичко."

В много случаи Сергей Фургал е неочакван герой. Той е бивш бизнесмен, който се включва в политиката с ултранационалистичната Либерал-демократична партия на Русия. И въпреки че тя е опозиция на Путин, все пак партията е включена в списъка с онези, одобрени от Кремъл.

През 2018 година Фургал се кандидатира за губернатор на Хабаровск, но никой не вярва, дори и самият той, че ще победи на тези избори. Но заради масов вот против Москва, бившият бизнесмен детронира кандидата на Кремъл. Като ръководител Фургал се превръща в харизматичен политик, който говори директно и е много популярен сред обществото. Всъщност местните твърдят, че той е по-популярен в региона и от президента Путин

"Кремъл постоянно провежда социологически проучвания, за да провери каква е популярността на местните политици и Владимир Путин. Ако някой от локалните лидери е по-известен от президента, то тогава се предприемат определени действия", казва политическият анализатор Николай Петров.

И все пак - Кремъл отрича ареста на Фургал да е от политически подбуди. Когато пратеникът на Путин, Юрий Трутнев, пристига в Хабаровск, той уверява хората, че "властите никога няма да арестуват действащ губернатор, ако не са 100% сигурни във вината му".

Но хората на Хабаровск не са убедени. В най-големия си митинг досега 30 000 души излязоха на улицата в защита на Фургал. Те настояват поне процесът му да се проведе в Хабаровск, на родна земя, за да е абсолютно справедлив. 

"Опитваме се да покажем на Москва, че това е нашият човек и той трябва да бъде тук. Дори и да е извършил престъпление, нещо, в което ние не вярваме, той трябва да бъде тук", казва Виктория. Но кметът на града, Сергей Кравчук, от партията на Кремъл "Обединена Русия", е против протестите.

"Те са нелегални. А и днес имахме 85 нови случая на коронавирус. Къде можеш да откриеш вируса? Да - в големите тълпи", казва той пред BBC. Той е категоричен, че процесът срещу Фургал се случва "на мястото, където трябва да бъде". Интересно е обаче, че досега полицията спазва дистанция и не се намесва в протестите в Хабаровск. Нещо, което е необичайно за Русия. Навярно властите разбират гнева на хората и не искат да го разпалват повече. 

Далеч от центъра на града, на плажа, ситуацията е по-спокойна. Семейства с малки деца събират слънчеви лъчи. Но когато някой спомене арестувания им губернатор, страстите се разпалват: "Напълно заставаме зад протестите. Властите в Москва не ни дават нищо. Те крадат от нас и взимат за себе си", казва мъж на име Виктор. А жена му Наталия добавя: "Имаме една поговорка тук - Бог и Москва са далеч. Москва няма да ни помогне, ние сами трябва да си помогнем."

Арестът на губернатора на Хабаровск разпали омраза към столицата им, която се намира на седем часови зони на запад. Свят, който е много, много далечен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase