Снимка: БГНЕС

Руският президент Владимир Путин обяви частично извънредно положение в района на град Норилск след огромен разлив на дизелово гориво там. В местна река са изтекли над 20 хил. тона нефт. Инцидентът е станал в петък, но официалната информация се появи едва днес, пишат от Bulgaria ON AIR.

Инцидентът се е случил на 29 май след авария в електроцентрала на няколко километра западно от града. Първоначално информацията е била за пожар и изтичане на гориво, след като в един от резервоарите се врязъл автомобил. Разследването обаче е установило, че теч е предизвикал пожар и минаваща наблизо кола се е възпламенила.

Руският президент обвини служителите на дружеството, че не са съобщили веднага за инцидента.

"Какво се случи и защо властите научиха за това два дни по-късно? Защо научаваме за спешни случаи от социалните мрежи? Вие наред ли сте", попита президентът на Русия Владимир Путин шефа на ТЕЦ-а Сергей Липин.

На ​​29 май в 12.55 ч. в резервоара за дизелово гориво в ТЕЦ-3 е извършено намаляване на налягането. Инцидентът не се отразил на енергийното и водоснабдяването на индустриалния регион Норилск. В резултат на произшествието е изготвен план за реакция при аварийно разливане на нефт. В съответствие с плана са издадени необходимите уведомления. Дирекциите в компанията веднага започнали локализиране на разлива.

Според еколози мащабът на разлива е значително по-голям от този през 2007 г. в Керченския проток на Черно море, при който ставаше дума за 5000 тона нефт. Те обясняват, че дизеловото гориво е по-леко от маслото, така че е вероятно да се изпари, а не да потъне, но е по-токсично. Реката, която пое по-голямата част от разлива, ще се почисти трудно, защото е твърде плитка, за да се използват баржи, а в отдалечения регион няма пътища.

Коментари Напиши коментар

31

Анонимен

преди 2 години

Да, обаче имат ракети!

30

Прав е Путин да иска

преди 2 години

да му докладват, за да не се излага като Тръмп и да се навира в бункера под Кремъл, като се обяснява после на медиите че го е инспектирал

29

Зозо

преди 2 години

20000 тона нафта? 1000л. нафта са 0,85 тона., начи 23530 кубика нафта. Един камион-цистерна е 20 кубика, начи 1176 камиона-цистерни :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))Смятай :))))))))))))))))))))))))))))))