Снимка: БГНЕС
fallback

"Казват, че имаме всичко, че сме напълно оборудвани. Но това не е истина."

Oще по темата

Болниците в Русия се превърнаха в огнища на заразата от COVID-19, която се разраства с пълна сила в страната. Медиците, които се борят на първа линия с коронавируса обаче нямат нужните защитни предпазни средства. Броят на лекарите, които се разболяват от новия вирус и умират от него, расте с всеки изминал ден. Президентът на страната, Владимир Путин, също призна, че има недостиг на материали и нареди те да се произвеждат с по-бърз темп. Но дори и сега медиците се молят за помощ.

В Москва болниците имат всичко, от което имат нужда. Но лечебните заведения в по-малките населени места са изложени на огромна опасност.

Астрахан се намира на 1400 км от Москва. В болницата в града медиците вече са и пациенти на лечебното заведение. Повечето лекари се страхуват да говорят пред медиите, за това искат да запазят своята анонимност.

"Кашлям, имам температура. Едва си поемам въздух. Всичко вътре в мен гори. Заразих се на работа. Приемахме пациенти с COVID-19, а нямахме дори маски. Дадоха ни една маска за цял ден. Нямаше кого да помолим за още. Никой не се интересува от нас. Хората с костюмите казаха, че трябва да сме по-икономични. Но как да сме икономични, като има тежко болни пациенти, които трябва да обслужваме?", разказва първата сестра пред BBC.

"Страхувам се, че ще има последствия, ако се оплача. Един медик вече бе уволнен, след като подаде жалба в съда. Сега целият екип на болницата се разболява. Всеки ден приемаме лекари като пациенти. И до днес продължаваме да лекуваме пациенти без защитни средства", разказва друга сестра.

Един от министрите в Русия дари цялата си заплата, за да купи медицински маски и да запълни дефицита. Дори самият Путин призна, че страната има сериозен проблем. За да успокоят хората, властите в Астрахан публикуваха видео, в което показват как болницата получава десетки кашони с маски. Но из цяла Русия се появяват видеа онлайн от медици, молещи за помощ.

Да говориш за проблема може да е рисковано.

Доктор Трофимова трябвало да лекува пациенти в болницата на Приозерск, град, който се намира на 860 км от Москва. Тя обаче се тревожила, че малкото й лечебно заведение в провинцията няма да може да се справи. След като се оплаква, че болницата няма да се справи, тя губи работата си.

"Осъзнахме, че нямаме нито достатъчно служители, нито подходяща апаратура. Имахме много въпроси, но не получихме нито един отговор от мениджърите ни", казва доктор Наталия Трофимова. Здравните власти в града обявили екипът на болницата за "предатели".

Медиците в Русия умират. Никой обаче не води официална статистика, колко лекари се разболяват и губят живота си. За това болниците сами броят жертвите сред колегите си. По неофициални данни, починалите лекари в Русия са 113.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

187

100%

преди 3 години

ЛЪЖА!

186

Ицо

преди 3 години

До До колегата сСигурно четеш тая история , където пише , че сме имали безгрижно съвместно съществуване с турците и Еничарството е било изпращане на деца на безгрижен детски подготвителен лагер

185

Ицо

преди 3 години

Добре , че в България няма заболели лекаря . Дайте малко статистика и за Италия , колко лекари са умрели . Или ви плащат , само да пишете за Русия , добре че там , никой не ви чете глупостите .

fallback