Снимка: архив, БГНЕС
fallback

Матия от Кодоньо е известен като пациент №1 от коронавируса. 38-годишният бизнесмен от Ломбардия, чиято самоличност се пази в тайна, беше регистриран на 20 февруари като първия заразен с вируса на италианска територия. Матия никога не е ходил в Китай и още не е ясно как се е заразил, защото не беше открит нулевият пациент.

Месец след регистрирането си като заразен предприемачът от мултинационална компания все още лежи в болница, но не е в интензивното отделение. Той вече диша сам в стаята си в поликлиниката на Павия, където го лекуват.

“Откачихме го и от последния апарат за командно дишане. Най-после можем да кажем, че оздравява. Сега плаче от щастие”, казва пред в. “Република” главният лекар Рафаеле Бруно, пише „24 часа“.

Oще по темата

Матия ще се върне до дни у дома си, където го чака бременната му в деветия месец жена. Тя също беше заразена, но оздравя.

Връщайки се вкъщи, Матия няма да завари 78-годишния си баща Морено. Той почина от коронавирус в болницата на Кремона, където беше откаран в края на февруари. Подобно на сина си, и Морено беше здрав и спортен тип, нямаше никакви заболявания, преди да се зарази.

Майката на Матия – Франка, също беше заразена и още е под карантина.

“Удържах, защото знам, че ще стана баща. Докато бях интубиран, си мислех, че ако бях сам, щях да се оставя. Животът на другите е този, който те дърпа напред”, споделил Матия пред медицинска сестра.

Матия отива с оплаквания в болницата на Кодоньо на 18 февруари - два дни преди да го приемат в нея. Връщат го - никой тогава още не предполага, че може да е заразен с коронавирус, който изглежда все още китайски феномен. Матия не е бил в Китай, а по онова време медицинският протокол предвижда тест за коронавирус да правят само пребивавали в Китай хора. Италианецът дотогава е имал изключително активен социален живот, участвал е и в местния маратон, но не е напускал Ломбардия.

Когато на 20 февруари той се връща в болницата на Кодоньо във влошено състояние и няма обяснение защо, дежурната анестезиоложка решава да престъпи протокола, защото ѝ хрумва “невъзможното” – че Матия може да е заразен с COVID-19.

На следващия ден Матия е транспортиран спешно в болницата на град Павия, защото състоянието му е изключително критично. След като става ясно, че е носител на вируса, всички се втурват на лов за нулевия пациент в Италия и провинция Лоди.

Невъзможно е да бъде открит, невъзможно е и да се преброят хората, имали контакти с Матия. Самият той няма понятие какво става около него, нито че е пациент №1 от коронавируса.

Единственото желание на Матия сега е да види раждането на детето си.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

32

Handel

преди 4 години

Магия щеше да бъде ако беше обратното, а сега си е като по учебник.

31

Анонимен

преди 4 години

Тайна самоличност - Матиа от Кодоньо, град с 15 000 жители, бизнесмен, маратонец, ще става баща и баща му е починал....

30

Анонимен

преди 4 години

До Нанаима - 743

fallback