Снимка: БГНЕС
fallback

Хората, които решат да се самоизолират, заради пандемията от коронавируса, могат да спестят до 46% от бюджета си, като намалят разходите си за развлечения и транспорт, пише руското издание "Известия".

Oще по темата

До този извод стигнаха анализатори от статистическата агенция FinExpertiza. Спестените пари обаче може да бъдат изразходени за презапасяване с продукти от първа необходимост и импулсивно онлайн пазаруване, предупреждават експертите, допълва „Фокус“.

При изчисленията анализаторите използваха официалната статистика за разходите на руските домакинства за третото тримесечие на 2019 г. (най-новите налични данни). Изследването се базира на доброволната „карантина“, когато човек работи от вкъщи и прекарва по-голямата част от свободното си време в дома си. Така той не използва транспорт, не ходи по кафенета и ресторанти и не посещава развлекателни и културни събития. За да се изчислят потенциалните спестявания, съответните разходи бяха изключени от общите месечни разходи на средностатистическият руснак.

Оказа се, че при прилагането на карантината средно в Русия хората спестяват 29,2%. От този показател 15,5% са от спестени разходи за транспортни услуги, 10,1% от харчове за развлечения и културни събития. Останалите 3,6% се спестяват когато хората не посещават кафенета и ресторанти. Чисто средният размер на спестените пари възлиза на 5700 рубли на член от семейството (67 евро).

Въпреки това, в зависимост от региона, показателите варират значително, като в градовете, където цените на развлеченията и ресторантите са по-високи спестяванията са повече.

На теория изключването на разходите за път, хранене извън дома и развлечения води до значителни икономии в личния бюджет на всеки един човек, който може да работи дистанционно, обобщи изпълнителният директор на FinExpertiza Елена Трубникова.

"Трябва обаче да се има предвид, че при дълъг режим на (карантина), ще настъпи преструктуриране на икономическите процеси и бизнес разходите за производство на стоки и предоставяне на услуги може да се увеличат. Един човек, който е принуден да работи от дома си може да спести в краткосрочен план, но след известно време може да се сблъска с факта, че увеличението на цените на стоките, които консумира, се е ускорило значително. Накратко, руснаците ще могат да спестят пари в момента, но не и в дългосрочен план", смята тя.

Освен това част от спестените средства могат незабавно да бъдат изразходвани за запаси от храни и други стоки, предупреждава Иля Жарский от експертната група "Veta".

"Храната, закупена за две седмици напред, често може да бъде консумирана само за три дни. Тогава разходите растат с около 400%, вместо да намаляват“, обясни той.

По принцип самоизолацията не променя съществено потребителските стратегии. И тези, които са свикнали да спестяват, и тези, които са склонни да харчат всяка стотинка, ще продължат да го правят, сигурен е Иля Жарский. Прекарването на твърде много време у дома ще ви насърчи да купувате например интернет съдържание, за да уплътнявате времето си, например игри, сериали и книги, да поръчате храна за дома си и да обзаведете апартамента си, или пък да направите ремонт, допълни той.

Ако не стигат до крайности, хората, които са свикнали и умеят да спестяват, ще могат да икономисат до 20% от семейния бюджет за един месец, а тези, които обичат да харчат, ще увеличат разходите си отново с около 20%, заключи експертът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

35

Беселина

преди 4 години

Все едно, аз ако тичам след таксито, да съм спестила 20 лева. Егати и статията, егати и статистиката!

34

пестят друг път

преди 4 години

В грешка сте. Тези 46% не сме ги спестили, защото и преди изолацията ги нямахме ,че да ги изхарчим.То 75% от населнието ни е в изолация -социална, та за това сигурно и сме от по-малко засегнатите държави.Коато как да спестиш без достатъчно или някакви въобще приходи?

33

House M.D.

преди 4 години

Агенцията за изследване кармана на House M.D. категорично опроверга това заключение, като установи, че разходите в тези случаи се повишават.

fallback