Снимка: БГНЕС

Преди броени дни държавният секретар на САЩ Майк Помпео заяви, че "Андон Миталов е бил замесен в корупционни действия, които подкопават върховенството на закона и сериозно вредят на независимостта на демократическите институции в България". На какви основания са направени тези изводи, държавният секретар така и не поясни, пише "Фокус".

В отговор лидерът на "Русофили" Николай Малинов заяви, че САЩ използват всички средства, за да усложнят отношенията между България и Русия. В този смисъл, по неговите думи, трябва да се разглежда и забраната за влизане в Америка на съдия Миталов, пише  "Российская Газета".

Още по темата

Организацията "Русофили" се занимава с развитието на отношенията между София и Москва в хуманитарната сфера. Тя събира около себе си стотици активисти, които помнят колко много Русия е направила за България и как България е подкрепяла Русия.

Малинов, който от есента на миналата година е разследван в България заради своята работа по развитието на приятелските отношения между София и Москва, разказа пред "Российская Газета" (РГ), че действително миналата есен съдия Миталов му е дал разрешение да замине за три дни в Москва, за да получи ордена "Дружба". Наградата бе връчена на 4 ноември 2019 година.

По думите на Малинов, "български съдия, който не е бил осъждан в България и към който не са предявявани никакви обвинения, който се ползва с голям авторитет сред колегите си, внезапно е обявен за корумпиран. На жена му и дъщеря му също са наложени санкции. Това е скандална намеса във вътрешните работи на България, сплашване и демонстрация на сила от страна на Америка".

Както отбелязва лидерът на "Русофили", подозренията за корупция са абсурдни. "Не мога да повлияя на решенията на съдията. Това се изключва от самия механизъм за вземане на съдебни решения в България. Например, друг съдия ми отказа подобно искане". Също така, според лидера на "Русофили", "фактът, че се върнах в София, след като получих ордена в Москва, опровергава всякакви предположения за някакво снизхождение от съдия Миталов, когото, между другото, не познавам".

По-рано говорителят на президента на Руската федерация Дмитрий Песков отбеляза по отношение на награждаването на лидера на "Русофили", че "признаването на заслугите на Малинов по отношение на приноса към единството на руския свят, приносът към развитието на приятелството и сътрудничеството между народите на нашите две страни не може и не трябва да бъде причина за каквото и да е преследване".

Както отбеляза в изказване по руския "Первий канал" ръководителят на организацията "Руский мир" Вячеслав Никонов. "за първи път САЩ наложиха санкции на съдия от страна-членка на НАТО".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase