Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Съдийската колегия на ВСС даде срок от една седмица на правосъдния министър Данаил Кирилов да посочи доказателства в подкрепа на искането си за уволнение на съдия Андон Миталов.

Дванадесет от членовете на Колегията подкрепиха това решение от днес, като отвод си направи само Севдалин Мавров, предаде БТА.

Още по темата

Миналата седмица Кирилов внесе предложение съдията да бъде дисциплинарно наказан, след като името на магистрата бе посочено от САЩ, заради "сериозна корупция", а редом с него забрана да влиза в Съединените щати получи и семейството му.

Правосъдният министър ще трябва да посочи фактическите обстоятелства - дата, място на извършване на нарушението от страна на съдията, конкректно дело и кои текстове от НПК са нарушени.

Според председателя на ВКС Лозан Панов предложението на правосъдния министър за уволнение на съдия Андон Миталов съдържа непълноти и неясноти.

Според него от искането на "най-добрия юрист на управляващите" не става ясно кои са действията на съдията, с които е накърнил престижа на съдебната власт и е нарушил служебните си задължения.


Във ВКС е постъпило и писмо от Инспектората на ВСС. В него се потвърждава оповестената преди няколко дни информация, че няма повод да бъде образувана проверка срещу съдията.

Не са установени и нарушения за начина, по който е водено производството, в рамките което на обвинения за шпионаж Николай Малинов беше разрешено да пътува до Русия.


Много често се задава въпросът защо в България няма присъди за корупция. За да има такива, трябва да има дело, обвинителен акт, досъдебно производство. Когато се използва думата корупция, означава, че някой трябва да е получил облага, това предполага наказателен казус, а такъв никой не е заявил, че има, посочи Панов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase