Михаил Мишустин. Снимка: архив, Reuters

Премиерът на Русия Михаил Мишустин подписа заповед за затваряне на границата в руския Далечен изток като мярка за предотвратяване на разпространението на новия коронавирус. Мишустин съобщи това на днешното правителствено заседание.

Подробности засега не се съобщават. В Далечния изток Русия граничи с Китай, Япония, КНДР и САЩ, припомня РИА Новости.

Още по темата

До момента жертвите на новото заболяване са 170, а заразените са 7711 души. В Русия официално няма регистриран нито един случай.

В края на декември китайските власти съобщиха за избухнала епидемия от пневмония с неизвестен произход в гъстонаселения град Ухан, провинция Хубей. Експертите установиха, че причинител на заболяването е нов тип коронавирус 2019-nCoV.

Освен в Китай случаи на заразяване има в Южна Корея, Япония, САЩ, Тайланд, Канада, Виетнам, Сингапур, Непал, Франция, Австралия, Малайзия, Камбоджа, Германия и още няколко страни.

Вирусът се предава по въздушно-капков път на разстояние от 1-2 метра, както и чрез контакт – чрез докосване на очите със замърсени ръце.

Основните симптоми са суха кашлица, затруднено дишане, вкл. до дихателна недостатъчност, повишена температура, слабост. Понякога заболяването преминава без пневмония, съпроводена само от суха кашлица и невисока температура, но дори със слабо изразени симптоми човек може да зарази друг човек.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase