Снимка: Facebook
fallback

Министерството на външните работи в Москва разглежда експулсирането на руски дипломати от София като неприятелска и провокационна стъпка. Ведомството предупреждава българските власти за евентуални ответни мерки. Това се казва в разпространен днес коментар на руското външно министерство, предаде ТАСС, цитирана от БТА

"На 24 януари българските власти взеха решение да изгонят от страната дипломат от Посолството и служител от Търговското представителство на Руската федерация в България. Не бяха представени никакви ясни и убедителни доказателства, обосноваващи това решение", заявява министерството в текста, качен на сайта му.

Oще по темата
"Преценяваме тази стъпка на официална София като открито неприятелска и провокационна, рязко противоречаща на конструктивния, традиционно изпълнен с взаимно уважение характер на руско-българските отношения. Запазваме си правото да вземем ответни мерки", се посочва в коментара.

Българската прокуратура изпрати на Министерството на външните работи писма относно двама руски граждани, които са събирали информация, представляваща държавна тайна, с цел издаването й на чужда държава или чужда организация - престъпление по чл. 104, ал. 1 от НК, съобщи вчера пресцентърът на МВнР.

Досъдебните производства срещу руските граждани са прекратени, тъй като те се ползват с дипломатически имунитет. В рамките на своята компетентност МВнР обяви с ноти за "персона нон грата" един руски дипломат, а за "неприемлив" - член на техническия персонал на руското посолство в София.

Руският посланик Анатолий Макаров бе повикан в МВнР, за да получи нотите. На двамата бе даден срок от 48 часа за напускане на страната.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

276

Анонимен

преди 4 години

От дружелюбие нахалните руснаци ни се качиха на главите. То биваа наглост ама руската няглост няма спиране, затова приветствам мсякакво изгонване на руснаци от България и колкото повече изгонени толкова повече свобода и просперитет за България.

275

Анонимен

преди 4 години

До 283 След като сте ни вкарали в поредната национална катастрофа, няма какво да дрънкаш за архиви, неофшистче. По интересно е какво пише в австрийските, немските и английските държавни архифи за последните сто и петдесет години, анадъмно

274

Анонимен

преди 4 години

280 "Средна продължителност на живот в Русия за мъжете 59 години." - А, бе ти, знаеш ли на кой свет си, акъл море от умно село, средната продължителност на живота на мъжете в Русия за 2019 г. е 68,5 години по данни на руското Министерство на здравеопазването. От лажене ще ти се изкривят джуките, та няма да можеш да целуваш вожда по дъто, не ни разправяй смешки, лъжливо овчарче

fallback