Снимка: БГНЕС
fallback

Холокостът е обща трагедия на Израел и Русия, а антисемитизмът завършва с Аушвиц. Трябва да се внимава, за да не се допусне подобно нещо в бъдещето, заяви руският президент Владимир Путин на среща с израелския си колега Ройвен Ривлин в Ерусалим, пише руският вестник "Росийская газета“. Ривлин от своя страна нарече Путин един от основните лидери в света и призова да се борят заедно с антисемитизма и ксенофобията.

Oще по темата

„За мен и моите колеги е важно да бъдем днес в Израел“, каза Владимир Путин. „Виждаме вашите усилия и на цялото израелско ръководство да запазите спомена за трагичните събития от Втората световна война“. „Току-що казахте, че не знаете къде приключва антисемитизма. За съжаление, ние знаем това. Завършва с Аушвиц“, обърна се руският държавен глава към Ривлин.

“Ето защо трябва да бъдем много внимателни, за да не допуснем нещо подобно в бъдеще и да се противопоставяме на всяка проява на ксенофобия и антисемитизъм, където и да се случва и от кого и да се случва“, подчерта Путин, пише агенция „Фокус“.

„Червената армия не само е освободила Аушвиц, но даде решаващ принос в борбата срещу нацизма. И съветският народ, руският народ, пострада много по време на тази война“, напомни президентът на Русия. „Що се отнася до трагедията с Холокоста, 40 процента от убитите, измъчвани евреи са евреи от Съветския съюз“. Затова в пълния смисъл на думите, това е обща трагедия между нас“, обобщи той и благодари „за възможността днес да бъде тук с вас в Израел“.

„Голяма чест е днес да приемем един от водещите световни лидери“, обърна се Ривлин към Путин. Той нарече министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров един от главните министри в света. „Ние се вълнуваме във връзка с годишнината от освобождението на Аушвиц, която отбелязваме днес“, заяви президентът на Израел.

„На международната сцена има общо разбиране, че проявите на антисемитизъм и ксенофобия са недопустими“, заяви Ривлин, подчертавайки, че е важно всички да се борят с тези прояви.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

32

Щерю

преди 4 години

Интересно наистина, в тия концлагери са били избити и милиони руснаци, но за анти-русизъм никой и дума не обелва?!!

31

Джо

преди 4 години

Интересно, трагедия ли беше когато предавахте евреи на Гестапо 1939-1941 година? Тогава си бяхте другарчета първи с националсоциалистите!

30

Анонимен

преди 4 години

Чухте ли дрогаре?Вожда ви казва да не злословите срещу евреите и Израел!

fallback