Владимир Путин. Снимка: БГНЕС

Президентът на Русия Владимир Путин предложи днес промяна в конституцията на страната, която да дава на националното законодателство приоритет пред международните договори и решения на международни органи, в случаи когато противоречат на руската конституция, предаде Ройтерс.

Държавният глава направи предложението си в своето годишно обръщение към парламента и политическия елит за състоянието на нацията.

Идеята му може да породи безпокойство у правозащитниците в Русия, откъдето всяка година се изпращат в чужбина жалби до съдилища като Европейския съд за правата на човека, отбелязва Ройтерс.

Понастоящем Русия поставя международното право над своето национално законодателство.

По думите на руския президент страната не трябва да прилага присъди, които са в разрез с конституцията й и да позволява нарушаване на правата на хора на нейна територия. "Наистина мисля, че е време да стигнем до въвеждане на някои промени в основния закон на нашата страна, които пряко ще гарантират, че руската конституция има приоритет в нашето правно пространство", каза Путин.

"Това означава, че изискванията на международното законодателство и договори, а също решенията на международни органи, могат да действат на територията на Русия само в тази своя част, в която не водят до ограничаване на правата и свободите на човека и гражданина и не противоречат на нашата конституция", заяви руският президент, цитиран от Ройтерс.

Виден руски депутат уточни, че приоритетът на международните договори и споразумения над национална конституция ще бъде запазен, ако те са ратифицирани от Русия, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Председателят на комисията по държавно строителство и законодателство към Държавната дума Павел Крашенинников отговори отрицателно на въпрос дали конституцията на Руската федерация ще има приоритет над цялото международно право. По думите му той ще засяга само международни договори, по които Русия не е страна.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase