Снимка: Reuters

Токио трябва да поиска всички острови от Курилския архипелаг по време на преговорите с Русия, каза главата на опозиционната Комунистическа партия на Япония – Кадзуо Сии в интервю за „Емиури“, пише РИА Новости.

Още по темата
 

Главният комунист на страната смята, че Курилските острови са изконно японска територия. Според Сии Санфранциският мирен договор, сключен след края на Втората световна война, е несправедлив. Именно с този договор Япония се отказва от претенциите си относно спорната  територия.

Председателят на Госдумата в Русия Вячеслав Володин реагира остро на този коментар и припомни, че подобно отношение само може да влоши доверието между двете държави. „Ние приемаме това като заплаха за териториалната цялост на страната“, категоричен е Володин.

Пари за територия?

По време на петото пленарно заседание на Източния икономически форум японският премиер-министър Шиндзо Абе заяви, че трябва да се сключи мирен договор с Русия възможно най-скоро. През месец февруари тази година от Външно министерство на Япония предложиха да платят материални компенсации за територията на Курилските острови, от своя страна руската дипломатическа мисия отговори, че няма намерение да подписва мирен договор при такива условия или срещу обмен на инвестиции.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase