Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Териториалният спор за стратегическите земи на Курилските острови остава без разрешение. Все още не може да бъде сложена точка на конфликта от Втората световна война между Русия и Япония.

"Аз съм привърженик на умерения реализъм в международните отношения и смятам, че връщането на Курилските острови на Япония е изключено в краткосрочен и средносрочен план. Няма причина Русия да се откаже от стратегически територии във време, в което светът отива към доста по-несигурна и изостряща обстановка". Това каза проф. Любомир Топалов, гост-преподавател в Бостън колидж и преподавател по политически науки в престижния японски университет "Мейджи" в Токио в предаването "Светът е бизнес" по Bloomberg TV Bulgaria с водещ Николай Кръстев.

По думите на Топалов решението няма да бъде никак лесно. Руският държавен глава Владимир Путин предложи на премиера на Япония Шиндзо Абе да се подпише мирен договор между двете страни, но Япония отказа, а това според проф. Топалов твърди, че това не е изненада за никого.

Дали има или не формално мирно споразумение между Япония и Русия е със символично значение, по-голямо за Русия, отколкото за Япония. Липсата на такова споразумение не пречи на икономическите отношения между двете държави, уточни професорът.

"От октомври 1956 година има споразумение за прекратяване на войната между двете държави, така че Япония държи на практическата страна на въпроса – дали може да се пребори и да си върне четирите острова от Русия".
Японското общество чувства умора по решаването на въпроса за Курилите – както японците ги наричат „северните територии“, което не се случва вече 73 години, порф.Топалов изясни позицията на двете страни:

"Още в началото на Втората световна война Вячеслав Молотов сключва споразумение с японското имперско правителство за ненападение, по този начин Сталин си осигурява да не бъде нападнат в гръб. Въпреки, че са от другата страна във войната не нападат Русия, но в края на войната, когато е очевидно, че Русия и Америка са победителите и се състезават кой ще вземе повече от Тихоокеанския регион, в момента, в който САЩ пускат атомната бомба над Хирошима Русия обявява война на Япония, но не успява да стигне, за да си поделят Япония

както са се споразумяли и остава само с тези 4 острова".
После Русия депортира над 17 000 японскоговорящи от островите и заселват там свои жители, уточни гостът.
Вън от историческите спорове, става ясно от коментара на госта, въпросът за островите е чисто стратегически и от двете страни.

Нещата вървят към развитие на взаимни икономически проекти за ползване на тези острови, посочи Топалов и сподели очакванията си за изостряне на напрежението относно начина за използване и експлоатиране на природните ресурси на самите острови и около тях.

Още бизнес новини четете на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase