Снимка: pixaBay

Идеята на руския премиер Дмитрий Медведев за въвеждане на 4-дневна работна седмица беше категорично отхвърлена от гражданите. Близо половината от жителите на страната са против облекчаване на трудовия режим, сочи социологическо проучване.

Едва 29% от запитаните одобряват перспективата, а 17 на сто пък нямат отношение.

Най-много противници на инициативата на Медведев има в малките градове, както и сред гражданите в пенсионна възраст. Положително оценяват идеята предимно жителите на мегаполисите и анкетираните до 34 години, предаде Монитор.

Основна причина за негативното си отношение към евентуалното трудово облекчение участниците в допитването посочват финансовата страна на въпроса. 89% от респондентите смятат, че съкращаването на броя на работните дни ще доведе до орязване на заплатите им.

В същото време ще се повишат разходите, свързани с посещението на ресторанти и магазини в почивните дни.

42% от запитаните са на мнение, че намаляването на работната седмица ще се отрази положително на здравето им, ще увеличи продължителността на живота им и ще им даде възможност пълноценно да си почиват.

Експерти обобщават, че на този етап проектът на премиера по-скоро плаши руснаците, отколкото да ги обнадеждава.

Медведев лансира идеята си на 11 юни по време на сесията на Международната организация на труда. Според министър-председателя в скоро време техническият прогрес ще доведе до съкращаване на работния процес. Освен това той констатира, че постоянният стремеж към професионален успех води до системна умора и хроничен стрес.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase