Снимка: архив, Reuters

Генерал Ашли, оглавяващ разузнаването на Пентагона, обвини Москва, че извършва тайни ядрени опити. И ако вярваме на генерала, експлозиите са толкова малки, че не ги забелязват средствата за международен контрол. Наистина ли Русия изпробва тайно ядрени оръжия или САЩ се опитват с подобни изявления да наваксат изоставането си от Москва в ядрените програми?

Директорът на Агенцията за военно разузнаване към Пентагона генерал-полковник Робърт Ашли младши огласи в сряда сензационното твърдение, че Москва вече не спазва мораториума върху ядрените опити. Това й помагало да развива ядрения си потенциал. Знае се, че такъв мораториум действа и в двете страни, още откакто управляваха Горбачов и Рейгън.

"САЩ смятат, че Русия вероятно не спазва мораториума върху ядрените опити с малка мощност" - така предава Ройтерс думите на генерала.

Ашли твърди, че Русия има възможности да извършва ядрени опити с малка мощност, надхвърлящи обаче границата - нулевия праг, предвиден в Договора за всеобхватна забрана на ядрените опити (ДВЗЯО).

"Нашето схващане за разработка на ядрени оръжия ни дава повод да смятаме, че изпитателната дейност на Русия й е помагала да развива ядрения си потенциал", цитира го РИА Новости.

Нима Русия наистина се е научила да извършва толкова малки ядрени експлозии, че американските средства за контрол не могат да ги засекат? Има ли такава теоретична възможност?

"Бих нарекъл това изявление странно", каза пред "Взгляд" военният експерт Александър Голц. "Общоприетото мнение досега бе, че всеки ядрен взрив може да бъде регистриран от националните разузнавателни средства", напомни той. "Значи според сеизмичното състояние уредите засичат всяка ядрена експлозия. Русия е правела друго, моделирала е ядрени опити, без да е имало ядрен взрив", обясни експертът.

Ако Русия наистина бе извършила ядрени опити, "сериозно би нарушила своите ангажименти". Затова Голц нарече обвинението на Пентагона "много сериозно", но подчерта, че то изисква разбираеми обяснения.

Редакторът на сп. "Арсенал Отечества" Алексей Леонков сметна, че изявлението на Ашли младши е просто лъжа. Той увери, че Русия няма нужда от подобни експлозии след подписването и ратифицирането на ДВЗЯО. По думите му нови бойни заряди вече могат да се създават и чрез "физико-математическо моделиране". Така се стига до заряд с необходимата мощност, каквито се използват например за новите ракети "Сармат" или за подводните дронове "Посейдон".

"Затова вече няма нужда от никакви опити. В технологиите с оръжеен плутоний сме изпреварили американците стократно и хилядократно - САЩ добре знаят това. Ашли младши изрече направо лъжа", каза Леонков пред "Взгляд".

Подобни обвинения винаги трябва да се доказват с конкретни факти, каквито генералът не посочи, добави той.

Експертът увери, че при днешното развитие на технологиите няма как да се скрият ядрени опити дори с най-малка мощност. Все ще бъде засечено радиоактивно замърсяване на въздуха дори при експлозия с малка мощност дълбоко под земята, а и най-нищожната сеизмична активност.

"Ето, в КНДР се опитаха да изпробват ядрени оръжия тайно. Изкопаха шахта, за да извършат ядрен взрив и да развият ракетната си програма. Всичките им опити бяха разкрити", напомни Леонков. За да прикрият програмата си за опити с бойни глави с малка мощност, те не измислиха нищо умно, а започнаха нова лъжлива пропагандна кампания срещу Русия, добави той.

От Държавната дума също напомниха, че технически няма как да се правят тайно ядрени опити, даже малки. "Това е продължение на примитивната информационна война срещу Русия. Такива изявления ще има всеки ден, колкото и да са налудничави и без никакви документални потвърждения - заяви за телевизия Ар Ти Александър Шерин, първи зам.-председател на парламентарната комисия по отбраната. - Ясно е, че Русия, първо, не може да изпробва ядрени оръжия незабелязано. Второ, на наша територия няма и къде. И трето, ние няма защо да правим опити, тъй като всички съществуващи видове ядрени оръжия не се нуждаят от модернизация."

Пентагонът: Русия тайно провежда ядрени опити

Друго нещо е тревожно според депутата - "Съединените щати наистина разглеждат ядрените оръжия като инструмент за решаване на моментни и на геополитически проблеми". "А Русия вижда в ядрените въоръжения елемент за възпиране и защита", каза Шерин.

Руската дипломация също скастри Пентагона. "Преди година и малко днешната администрация на САЩ заяви официално, че няма да се стреми да ратифицира договора (за всеобхватна забрана на ядрените опити, бел. "Взгляд"). Нещо повече, Вашингтон реши да поддържа ядрените си полигони в готовност за евентуално подновяване на ядрените опити. Сега, за да не бъдат критикувани, американците се мъчат да изкарат виновник Русия. Нечистоплътен похват, от който едва ли ще спечелят", коментира Михаил Улянов, постоянен представител на Русия към международните организации във Виена.

Ще припомним, че Вашингтон отказа да ратифицира ДВЗЯО. А ядрената доктрина, одобрена през управлението на Доналд Тръмп, предвижда разработката на нови ядрени заряди с малка мощност. Пентагонът вече се оправда с това, че цели "да възпира Русия".

Ако САЩ се върнат към откритите ядрени опити, Русия не бива да подновява в отговор програми от този род, убеден е Леонков.

"Защо да си разваляме територията? И без това създадохме зони на отчуждаване с тия ядрени полигони. Защо й трябва на Русия нов преразход на средства? Ще създадем по-съвършени комплекси за доставка на съществуващите вече заряди в лагера на вероятния противник. Ние си броим парите. Не участваме в оръжейна надпревара. Изявленията на САЩ се базират на стари концепции и остаряла информация", увери нашият събеседник.

Експертът предупреди, че правейки опити да се сдобият с нови ядрени бойни глави, САЩ сами режат клона, на който седят. "Американците се мъчат да си върнат хегемонията в света чрез ядрен шантаж, щом не успяват с икономическите и другите санкции. Но ядрените оръжия - по-рано възпиращ фактор, престават да са такъв заради действията на Вашингтон", резюмира Леонков.

Според него изявлението на Ашли има ясна цел. Просто САЩ вече сами са решили да създадат ядрени бойни глави с малка мощност - до 10 килотона, и сега търсят повод да скъсат по-раншните споразумения, в които виждат пречка.
И друго: "аргументите" от този род ще са повод и да не бъде продължаван Договорът за съкращаване и ограничаване на стратегическите нападателни оръжия (СТАРТ-3).

Призиви да не бъде продължаван се чуха неотдавна в американския печат. Както заяви анализаторката Микаела Додж във "Вашингтон таймс", Москва е измамила Вашингтон почти по всички споразумения за контрол над въоръженията, затова е време СТАРТ да бъде погребан.

В сряда впрочем се разбра, че Доналд Тръмп още се колебае по повод този договор. "Договорът СТАРТ се обсъжда с администрацията, президентът ще вземе решение догодина", заяви Тим Морисън от Съвета за национална сигурност на САЩ. През април държавният секретар Майк Помпейо се изказа по-оптимистично, отбелязвайки, че страните са "в самото начало на дискусиите за продължаване на договора" и Тръмп смята да постигне сигурно споразумение с Русия.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase