Маркус Фромайер. Снимка: Уикипедия

Русия е опитвала да оказва влияние в различни европейски държави в по-голяма степен от приеманото досега. Съвместно разследване на британското радио Би Би Си, германското списание „Шпигел“, германската обществена телевизия Цет Де Еф и италианският вестник „Ла Република“ разкрива съществуването на таен стратегически документ, който описва дейностите за дестабилизация и пропаганда в различни европейски държави, предаде „24 часа“.

Документът е разработен от висши руски държавни чиновници и съдържа планове за „организация на срещи, митинги и протести в различни държави от ЕС“, както и „успешната подкрепа на резолюции в националните парламенти на държави от ЕС, които да призовават за отмяна на санкциите срещу Русия и за признаване на Крим като руска територия.“

Предлага се различна подкрепа за привърженици на Кремъл и начини за дискредитиране на противниците му. Говори се и за организиране на медийни кампании. Документът е изпратен на 3 април 2017 г. по имейла до висшестоящ чиновник от президентската администрация на Русия.

Един от конкретните проекти в него е подкрепата на германски кандидат-депутат от „Алтернатива за Германия“. Маркус Фронмайер влезе в Бундестага на изборите по-късно. В документа изгледите за успех на Фронмайер се оценяват като високи, а позицията му като проруска.

Изводът гласи: „Той ще бъде депутат в Бундестага, който ще е изцяло под наш контрол.“ Предложено е да му се окаже медийна и финансова подкрепа. Негови предизборни митинги, за чиято организация се иска разрешение, са се състояли действително.

Фронмайер отрече твърденията. Разследването на четирите медии се базира на документи от основания от Михаил Ходорковски „Досие Център“ в Лондон, които са били проверени от независими източници.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase