С рок музика, имперски символи и съветски икони, Нощните вълци тръгват на мотопоход към Крим. Всичко - в името на Русия.

Преди пет години рокерите от "Нощните вълци" на Александър Залдостанов изиграха не малка роля при анексирането на Крим. Докато спецчастите завземаха правителствените сгради, Нощните вълци патрулираха и блокираха улици в черноморския район.

Пет години по-късно, рокерите се връщат в Севастопол, не само за удоволствие, а и за да отпразнуват годишнината. Според Александър Залдостанов, основател и лидер на "Нощните вълци", справедливостта е възтържествувала.

"Случи се чудо! За първи път справедливостта победи, при това, без да бъде пролята и капка кръв"!

На друго мнение са правозащитниците. Те смятат, че руските тайни служби ас убили най-млако шест човека след завземането на властта, а поне 15 са в неизвестност.

Сред тях е и Ервин Ибрахимов, противник на анексията на Крим. През май 2016 г., той изчезва без следа. Родителите на Ервин са пращали десетки писма до президента Владимир Путин, баща му е убеден, че властите не искат да разследват случая, споделя той пред "Deutsche Welle".

Пет години след анексирането фокусът вече не е само върху полуостров Крим и неговите 2,5 млн. жители. Борбата отдавна не е само между Киев и Москва, битката е Русия срещу Запада.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase