Ту-22М3. Снимка: Reuters

Русия разположи ескадрила стратегически бомбардировачи-ракетоносци Ту-22М3 на Кримския полуостров, предадоха ТАСС и БТА, цитирайки председателя на комисията по отбраната и сигурността в Съвета на федерацията Виктор Бондарев.

Тези самолети могат да носят ядрено оръжие, отбелязва Ройтерс.

Руският сенатор заяви, че Москва е взела това решение в отговор на разполагането от НАТО на системи за противоракетна отбрана в Румъния, което той нарече "сериозно предизвикателство". По думите му бомбардировачите са разположени във ВВС базата в Гвардейск, което "кардинално променя баланса на силите в региона".

Сенаторът отбеляза, че в периода, когато Крим се е намирал под контрола на Украйна, е съществувала възможност руският флот да бъде блокиран в Черно море. Според него за базирането на руския Черноморски флот в Крим Москва е плащала всяка година на Украйна около 100 млн. долара и през цялото време е била шантажирана със заплахата договорът да не бъде продължен.

"Ако не беше оперативното връщане на Крим и Севастопол в състава на Русия, тези територии биха станали протекторат на САЩ. Американците мълниеносно биха разположили там свои бойни комплекси. В случай на война би било възможно безпрепятствено да се поставят прегради пред нашите кораби: например, да се минира дъното на Босфора", заяви Бондарев, цитиран от ТАСС.

Според него в момента такъв сценарий на развитие на събитията е "напълно изключен, тъй като ракетните комплекси "Искандер" всеобхватно контролират черноморското крайбрежие по цялото му протежение, включително и Босфора".

Коментари Напиши коментар

304

121212

преди 3 месеца

До Анонимен
Журналистите не знаят дори смисъла на думите, които използват. Тъжно!
===
Ами какво очакваш от един филолог? Спомням си редактора на нашата заводска многотиражка. Журналист. Нито ерудиция, нито нещо. Беше ми жал за него, толкова беше занюхан.
Дори нашият прподавател по литература в гимназията си правеше майтап с филоложките.

303

До НАТО

преди 3 месеца

Има голяма разлика в размерите и параметрите на хиперзвукова ракета, която се изстрелва от самолет и такава, която се изстрелва от земя/вода. Ако поне малко разбираше от физика нямаше да вкараш хиперзвукова ракета с далекобойност 300 километра и такава с далекобойност 900 километра дори в един клас, а камоли да им дадеш едно име. Много си зле пич. Ако всичкото НАТО е такова, трябва бързо да се махаме от там. Ти си си откровен трол и за друго не ставаш. Дори и за трол си необразован.

302

Анонимен

преди 3 месеца

Сашко, бомбардировачите не акостират, ми се струва ;)))
Те това е днешната джурналистика ...
В думата акостира а - кост - ира кост означава бряг. Хидроплан може и да акостира, но ТУ 22 не е хидроплан. Той по принцип се приземява. Ако имаш нужда от по - задълбочен анализ на разликата между акостирам и приземявам само кажи.