Снимки: Reuters

Първи закон - Роботът не може да навреди на човешко същество или чрез бездействие да причини вреда на човешко същество.

Втори закон - Роботът трябва да се подчинява на заповедите, получени от човешки същества, освен когато тези заповеди влизат в противоречие с Първия закон.

Трети закон - Роботът трябва да защитава съществуването си, освен когато това влиза в противоречие с Първия и с Втория закон.

Айзък Азимов пише тези правила на роботиката още през 1942 година. Макар да са част от научно-фантастичните му разкази и книги, учените дълго време ги ползват като отправна точка за това, как един идеален робот трябва да се държи.

Но с годините се променят и начините, по които човечеството води войни. Те се местят в киберпространството, използват се напреднали оръжия, дронове. Следващата крачка, която някои правителства планират, а по-богатите дори са на път да направят, са "роботите убийци“.

Тяхната цел е да водят бойни действия без армия от хора. Те обаче спокойно могат да се изправят и срещу войска от плът и кръв, като това ще е предимство за спечелването на двубоя.

Подобно на "Терминатор" обаче, никога не знаем кога тези роботи ще се обърнат изцяло срещу хората. За това граждански организации искат използването на роботи убийци да бъде забранено "преди подивелите държави да започнат да ги използват“.

Проучване, проведено в 26 държави показва, че 60% от хората искат пълна забрана на използването на изкуствен интелект, който може да убива без човешка намеса.  Това принуди да започнат преговори между световните лидери, учените и организациите. Но за сега положителен ефект няма, след като на срещата в Женева, Русия и САЩ категорично отказаха да подпишат подобен договор.

Мери Уархам от организацията за човешки права сравнява борбата за забрана на роботите убийци, с войната, която се е водила за премахването на противопехотните мини.

"Но този път ще имаме успех единствено преди използването на изкуствения интелект да е излязло извън контрол и да попадне в грешните ръце. Мините бяха забранени чак когато вредата вече бе нанесена. Сега искаме предварително решение“, обяснява тя.

Според нея, подобни технологии могат да бъдат използвани не само от военните, но и от полицията и дори от охранителните фирми.

"Според учените, дори и отговорните армии на САЩ и Великобритания  да твърдят, че ще използват технологията отговорно, веднъж щом са на пазара, контролът над тях ще се загуби и ще достигнат и до други правителства и неправителствени организации“, допълва тя.

Русия, Израел, САЩ и Южна Корея официално отказаха да се включат в подобен договор. Според тях роботите са доста по-прецизни и причиняват по-малко страдания на хората, въпреки че тези системи още не са напълно разработени и не е много ясно дали това твърдение е вярно.

Всички тези държави, включително и Китай, инвестират много в оръжия, които почти нямат нужда от човешка намеса, забравяйки напълно първия закон на Айзък Азимов. Великобритания също налива пари в сектора, като скоро ще започне да използва дронове, които самостоятелно да засичат определена цел.

Но според Мери Уархам, останалите държави трябва да помислят добре преди да се опитат да догонят САЩ.

"С използването на подобни технологии прекрачваме морална граница“, категорична е тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase