Снимкa: Reuters, архив
fallback

Русия разполага с повече крилати ракети със среден обсег "Новатор" 9M729 (SSC-8 по класификацията на НАТО), отколкото се смяташе, съобщи вестник "Франкфуртер алгемайне зонтагсцайтунг", цитиран от ДПА.

Изданието се позовава на анонимен източник от западно разузнаване, предава БТА.

Според НАТО ракетата нарушава Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег от 1987 година. Както САЩ, така и Русия заявиха миналата седмица, че се изтеглят от споразумението, а Вашингтон отдавна обвинява Москва, че го нарушава, припомня ДПА.

Oще по темата

По данни на вестник "Франкфуртер алгемайне зонтагсцайтунг" освен в тренировъчния батальон за изпитания на ракети в Капустин яр и в град Камишлов, ракети и батальони са били разположени и в северноосетинския град Моздок, както и в град Шуя, в близост до Москва.

Всеки от четирите батальона разполага с четири подвижни устройства за изстрелване на ракети. Във всяко от тях има по четири ракети, съобщава вестникът. Общо Русия разполага с 64 ракети със среден радиус на действие, които могат да носят както конвенционални, така и ядрени бойни глави.

Ракетата има обсег до 2350 км, или около 2000 км с конвенционална 500-килограмова бойна глава, съобщава германското издание. При сегашното разположение на ракетите в обсега им се намират Източна и Северна Европа. С придвижване те могат да достигнат цяла Европа, освен Португалия.

Според Русия ракетата има обхват само 480 км. Договорът за ликвидиране на ракетите със среден обсег забранява ракети с обсег между 500 и 5500 км, припомня ДПА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

85

човек

преди 5 години

А какво си мислите че стоят и чакат милостиня няма такава игра богатия е богат защото те използва и ограбва а не че го прави от състрадание.

84

Боби

преди 5 години

До StrikerЛъжците къде им е мястото а?Така всички "експерти" са съгласни че 9М278 е тактическа ракета с обсег до 500км от 2008 година. Също така всички са съгласни че 9М278 се родее със семейството ракети Калибър.9М279 е със същите размери както 9М278 но се анонсира че е с по-тежка бойна част и незначително по-малък обсег на действие(480км)9М279 да достигне 2000км трябва руснаците да са измислили 4 пъти по-икономичен двигател - Ако това е факт РФ ще НОМЕР 1 в двигателостроенето за десетилети

83

Анонимен

преди 5 години

Дреме му, на мякой за ракетите на рашките.Мизерници с ракети.Голяма работа!

fallback