Осъденият Денис Кристенсен. Снимка: Reuters

Първата ефективна присъда срещу последовател на забранените в Русия "Свидетели на Йехова" и арестите на негови привърженици в руската провинция изглежда са опит на тайните служби да прехвърлят един религиозно-правен спор в политическата плоскост, пише "Ведомости".

Руски съд осъди в сряда датчанина Денис Кристенсен - активист на религиозната организация, на шест години затвор за екстремизъм, тъй като организирал дейността на забранено религиозно обединение.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков коментира: "Не можем да боравим за държавни цели с понятията на здравия разум. На първо място боравим с понятията законност и незаконност".

Още по темата

Това според "Ведомости" е предсказуема реакция. "Песков, без да иска може би, потвърди, че законите у нас и здравият разум са слабо съвместими", се казва в редакционния коментар.

Според вестника силовите структури в Русия не са чули явния сигнал "стоп", даден от президента Владимир Путин - през декември м. г. той нарече вписването на някои религиозни сдружения в списъка с терористични организации "пълна дивотия". А силовите органи продължават да работят тъй, както смятат за нужно, пише изданието.

Държавните институции в Русия и тайните служби са взели на мерник "Свидетелите", при все че те не са единствената организация, тълкуваща християнското учение по специфичен начин, отбелязва "Ведомости".

"Проповядваният от тях отказ от сътрудничество с властта навярно я дразни, но да ги смята за екстремисти по тази причина би било самоизобличително. Силовите структури вероятно се опитват да прехвърлят спора в политическата плоскост - използвайки антиамериканските фобии на руското ръководство, да докажат, че "Свидетелите" са проводници на чуждестранно влияние и потенциални агенти на противника", посочва политологът Алексей Макаркин.

"Ведомости" прокарва паралели между тези арести и гоненията в Съветския съюз и Третия райх. "Свидетелите" са били преследвани и в нацистка Германия, и в Испания по времето на Франко - "но никой изглежда не се притеснява от подобни непривлекателни асоциации", пише всекидневникът, цитиран от Би Би Си и БТА.
 

Коментари Напиши коментар

120

Щирлиц

преди 3 месеца

Тоя заслужава съдбата на капитан Кид.

119

№121 -продължение

преди 3 месеца

Има католици и различни протестантски църкви. В Русия гонят разни секти - "Анастасия", на разни самозванци-братя, докато у нас съдилищата ги узаконяват, все едно са търговски д-ва, които внасят шам-фъстък или ароматизирани презервативи!
У нас бе на гости Главният лама на Бурятия - Матвей Чойбонов - духовник, богослов, писател, лечител и общественик. Благослови ме, за мен това бе усещане за допир с Вселената, което никога не съм имал при среща с наши духовници! Аз, който съм скептик и агностик!

118

Анонимен

преди 3 месеца

Русия е многоконфесионална страна. За 10 години, откакто Патриарх е Н.Пр.Кирилл, наричан от някои Гундяев, са построени 1600 православни храма и реставрирани хиляди.
Държавата отпусна много тонове злато, за да засияят тези храмове в цялата си красота. Има 20 млн мюсюлмани и Главният мюфтия присъства на всички големи тържества. Работят всички синагоги. Вчера Путин поздрави руските будисти с тяхната Нова година. Това са Бурятия и Калмикия. В Елиста е най-големият будистки храм в Европа. Има католи