Снимка: Reuters

Европейският съд поиска незабавното освобождаване на датски гражданин, осъден в Русия за екстремизъм. Денис Кристенсен получи 6 години затвор за проповядване на вярванията на Свидетелите на Йехова от съд в руския град Орел в Западна Русия.

Още по темата

Той бил арестуван през 2017 г в Орел, на 320 км от Москва при акция на ФСБ срещу събрание на Свидетелите на Йехова и обвинен в “организирана екстремистка дейност”, която се изразявала в упражняването на правото си на свобода на религията, съобщава Европейската комисия.

“Никой не бива да бъде затварян заради мирни действия на поклонение и за изразяване на своите религиозни вярвания”, се казва в заявление на говорителя на върховния представител за външната политика на ЕС Федерика Могерини.

Процесът срещу Кристенсен е само един от криминалните случаи, възбудени срещу Свидетелите на Йехова, се добавя в съобщението.

ЕС заява, че очаква Кристенсен да бъде незабавно и безусловно освободен, както и да се разреши на Свидетелите на Йехова и другите религиозни групи да се събират свободно и без намеса от страна на властите.

Еврокомисията напомня, че свободата на религиозните убеждения е гарантирана от конституцията на Русия, международните ангажименти на страната и от международните стандарти за човешките права.

Според агенция ТАСС Свидетелите на Йехова са забранени в Русия, а Кристенсен е бил водач на групата в Орел. Руската медия съобщава, че датчанинът знаел, че организацията е незаконна от 2016 г., но въпреки това продължавал дейността й, организирал събрания и проповеди и разпространявал книги и брошури.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase