Снимка: Reuters
fallback

"Подписването на томоса за разколниците в Украйна окончателно откъсна Вселенската патриаршия от световното православие", заяви пред ТАСС прессекретарят на патриарха на Руската православна църква, свещеник Александър Волков.

Острата реакция на Русия дойде след като Вселенският патриарх Вартоломей подписа в Истанбул днес декрета за автокефалия на православната църква на Украйна. С този документ се формализира независимостта й от Руската православна църква, към която тя бе обвързана от 1686 г.

Според прессекретаря на руския патриарх "подписването на томоса е нищожно от канонична гледна точка и е трагично за Вартоломей и неговите поддръжници, подписали днес своята духовна капитулация".

"Патриарх Вартоломей окончателно се откъсна от световното православие, тръгвайки по пътя на разкола", каза той, коментирайки подписания от Вартоломей томос.

Подписването на томоса бе поредният пирон в ковчега на руско-украинските отношения, които постоянно се влошават. 

Гневни бяха думите и на председателят на синодалния отдел на Московската патриаршия по взаимоотношенията на църквата с обществото и медиите Владимир Легойда. "Томосът е просто лист хартия, резултат от необуздани политически и лични амбиции. Той е подписан в нарушение на каноните и затова няма никаква канонична сила", писа Легойда в своя блог в месинджъра "Телеграм".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

109

Франц Кафка

преди 5 години

Днес православните руски граждани , които са 41% от населението на Русия , според руската православна църква , посрещат един от най - големите християнски празници - Рождение Христово .След 40 дневно постене и след мъчително обуздаване на своите страсти , след ежедневни молитви и четене на свещени писания , те най - накрая , ще могат да се напият и накрая да си ударят главата в руската салата и там да заспят доволни от раждането на Христос ..

108

Франц Кафка

преди 5 години

А руснаците въобще имат проблеми с православието .Тях ги тегли повече религията на Древният Египет.Даже своя Ленин не го погребаха православно , а го балсамираха и поставиха като музеен експонат в здание приличащо на пирамида .А Путин , въобще започнаха да го балсамират предварително , още в живо състояние ..

107

Трансатлснтически

преди 5 години

Вова,Приятелю хубаво си писал ама Прасенчов и другите около него изобщо не са Народа на Украйна. Тази църква ще просъществува до изборите.

fallback