Снимка: архив, Reuters
fallback

Американският ракетен ескадрен миноносец McCampbell премина в сряда в непосредствена близост до базата на Тихоокеанския флот на Русия, съобщиха от ВМС на САЩ.

"McCampbell премина край залива Петър Велики, за да хвърли предизвикателство към прекомерните морски претенции на Русия и да подкрепи правата, свободите и законното използване на море, което се намира под разпореждането на САЩ и на други страни“, заяви говорителят на американския Тихоокеански флот Рейчъл Макмар, цитирана от РИА Новости.

По думите й обаче тази стъпка не е насочена срещу Русия и не е свързана с неотдавнашния инцидент в Керченския пролив между украински и руски кораби.

Тя подчерта, че американските военни ще летят, ще плават и ще действат там, където това позволява международното право. „Това е приложимо и към Японско море, както и към други места по целия свят“, добави Макмар.

Заливът Петър Велики е най-големият залив на Японско море край руските брегове. Той се намира между бреговете на едва държава и има широчина на излаза над 24 морски мили. В подобни случаи държавата смята залива за свои териториални води, пише руската агенция.

На бреговете на залива Петър Велики се намират руските градове Владивосток, Находка, Болшой Камен, Фокино, както и най-големият руски порт на Тихия океан – Восточни.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

230

Като

преди 5 години

До ТогоКато в Пърл Харбър или по друг начин ....

229

Е ...лекувай се ...

преди 5 години

До Анонимен Свалиха го , щото се правиха на тарикати , а руснаците приятелски по молба на Нетаняху тогава не бяха дали на Сирия С - 300 ...след инцидента в Сирия има С - 300 ...що не летят юдео -хазарите и краварите вече ? Откак дадоха на Сирия С -300 нещо не съм чул за бомбардировки и летене ...май топките на ционистката *** са яки само срещу камилари ... иначе са тишина.

228

Обикновено ...

преди 5 години

До Rolex...така се получава, пленените кораби се карат на дока и кралят плаща на тези които са ги пленили...така ,че може и да има по Москва река НАТОвски корита. Имаше и едни немски знамена в 1945г. на Червения Площад ...май не бяха на победителите.

fallback