Снимка: Reuters
fallback

Министерството на външните работи на Република България още вчера бе уведомено, че украински гражданин от български произход на служба в украинската армия е сред задържаните войници на борда на един от трите кораба, опитали се да преминат Керченския пролив, съобщиха от пресцентъра на МВнР.

По информация на кмета на родното му село той няма българско гражданство.

Oще по темата

Данни, че въпросният човек е български гражданин, няма и в информационните масиви в България, посочват от външното ни министерство.

Страната ни ясно е заявила, че настоява за незабавно освобождаване на всички моряци от трите украински кораба.

Ако при допълнителни проверки се установи, че задържаният е и български гражданин, ще му бъде осигурена консулска защита.

Българското Генерално консулство в Одеса е във връзка с кмета на родното село на украинския войник от български произход, уточняват от министерството.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

15

Анонимен

преди 5 години

Един от 24-те задържани е с български произход,а останалите с какъв са след като всички са граждани на Украйна и като такива служат в редовната армия на Украйна,както казха от задържалите ги,че са кадрови офицери и кадри на редовна армейска служба,а не са частна армия да обхождат странично по обходен път,в частност точно по този междуморски път легален за преминаване в тяхната си акватория в Азовско море,която е определена отпреди,а сега навярно недоопределена с Крим,но си имат около него излас.

14

БГ

преди 5 години

ВИЕ БЪЛГАРИТЕ НЕ СИ УВАЖАВАТЕ БГ ГРАЖДАНИ С ТУРСКИ ПРОИЗХОД ТРЪГНАЛИСТЕ ДА УВАЖАВАТЕ БЪЛГАРИН С УКРАЙНСКИ ГРАЖДАНСТВО КАКЪВ БЪЛГАРИН МОЖЕ ДА БЪДЕ.КАКТО ГОВОРЯТ В ТУРЦИЯ ТУРЦИЯ Е ЗА ТУРЦИТЕ А БЪЛГАРИЯ ЗА БЪЛГАРИТЕ ВЪПРОСА Е КОЙ КЪДЕ СЕ Е РОДИЛ ТОЙ Е ТАКЪВ

13

..........

преди 5 години

Той не е българин, а украинец от български произход, мисля че има разлика, когато поиска и му дадат българско гражданство тогава пишете българин. Дано по скоро ги освободят и двете страни да търсят компромисни решения за излизане от кризата.

fallback