Снимки: Reuters

Руските медии са възмутени от загубата на руския генерал Александър Прокопчук за президент на Интерпол. Според в. "Известия", ръководният пост е даден на южнокорееца Ким Чен Ян под натиска на ЕС и САЩ.

Срещу кандидатурата на ветерана от руските силови структури се обявиха САЩ, Великобритания и други страни от Европейския съюз. Мотивът им бе, че с избирането му на ръководния пост Русия ще злоупотребява още повече с "червените бюлетини" на Интерпол, за да преследва свои политически опоненти.

Медиите активно "раздухвали тази антируска истерия, а неизбирането на Прокопчук било като удар по позициите на Москва. Русия отбеляза безпрецедентния натиск върху процеса на гласуване и политическата ангажираност на решението, но реагира доста спокойно", пише "Известия".

Политологът Андрей Манойло разяснява пред изданието, че длъжността президент на Интерпол е всъщност церемониална и далеч по-важен е постът на генерален секретар. В момента той се заема от германеца Юрген Щок.

"Русия не би спечелила нищо, ако Прокопчук бе получил този пост - централният апарат на Интерпол се състои пак от американци и британци и лесно би блокирал решенията на ръководителя. Да не забравяме и генералния секретар отгоре. Тъй че Русия не губи абсолютно нищо", заявява Манойло пред "Известия".

На политическите интриги около изборите в Интерпол "би завидял френският кралски двор от времето на разцвета си", констатира "Московский комсомолец".

"Интерпол стана жертва на шантаж", твърди в заглавие "Росийская газета".

Според московския официоз "тази рутинна процедура се превърна в интрига, след като САЩ публично се обявиха против кандидата от Русия".

Демаршът на САЩ бе подкрепен от Литва и Украйна, които заплашиха да напуснат организацията, ако бъде избран човек от Русия. При все че никой от 192-те страни-членки на Интерпол не бе прибягвала преди до фактически шантаж на останалите в съвсем бюрократична и стандартна процедура. Кремъл съзря тук директен политически натиск, добавя вестникът.

"Да види гражданин на Русия начело на Интерпол бе непоносимо за Киев. Както и за Вашингтон", напомня за атмосферата преди гласуването "Комсомолская правда". Според руския вестник новият президент на организацията Ким Чен-ян "може би не схваща докрай в каква мръсна политическа интрига е бил въвлечен".

"Взгляд" търси обяснение за "истерията на украинците" по повод евентуалното избиране на руснак за шеф на Интерпол. Онлайн изданието вижда като основна причина желанието на Киев "да привлича вниманието към себе си с всякакви средства, включително политизирайки маловажни въпроси".

Освен това "украинската власт има собствени причини да недолюбва Интерпол - те се опитват да го въвлекат в политиката, а той се дърпа", добавя електронният вестник. Според него Интерпол например "отказва категорично да обяви за международно издирване" украински проруски сепаратисти от Донбас и чиновници от близкото обкръжение на бившия проруски президент Виктор Янукович. \БТА\

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase