Олег Сенцов. Снимка: архив, БТА
fallback

В писмо до свой приятел украинският режисьор Олег Сенцов, който се намира в руски затвор "за тероризъм", пише, че е оцелял от 145-дневната си гладна стачка, прекратена в началото на октомври, макар състоянието му още да не е добро, предаде Франс прес.

"Разбира се резултатите от изследванията ми още не са добри, но не са и толкова лоши, колкото бяха преди", казва режисьорът в писмо, изпратено в края на октомври до Николай Шчур.

"Не се тревожете прекалено - оцелях", добавя той.

Сенцов продължава да е на специален режим и да приема лекарства, но вече не е на лечение чрез вливания, отбелязва АФП, която днес се е запознала с копие от писмото.

Oще по темата

Въпреки прекратяването на гладната стачка, състоянието на режисьора досега будеше силно безпокойство, казват негови близки, припомняйки, че възстановяването след гладна стачка е доста сложен и продължителен процес.

"Изглежда, че той се възстановява. Все още не е абсолютно сигурно, че всичко ще завърши добре, но сега има надежда", каза Николай Шчур.

Противник на анексирането на украинския полуостров Крим от Русия, през 2015 г. Олег Сенцов беше осъден в Русия на 20 години трудов лагер за тероризъм и трафик на оръжие. Правозащитната организация "Амнести интернешънъл" разкритикува процеса срещу него като "сталинистки".

Четиридесет и две годишният режисьор гладува в продължение на 145 дни, настоявайки за освобождаване на украинските политически затворници в Русия, припомня БТА.

Според Шчур режисьорът има достатъчно енергия да работи по книгите и сценариите си и дори възнамерява да приключи някои от тях до два месеца.

В края на октомври Европейският парламент присъди на Сенцов престижната си награда "Сахаров", която се дава за "изключителен принос в борбата за правата на човека по света".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

26

nekoj

преди 5 години

май само *** могат да издържат толкова без ядене...

25

v

преди 5 години

Заради Украйна - той може даоткаже от храната в продължение на няколкогодини.

24

Анонимен

преди 5 години

той яде само 3 пъти на ден и отказва да яде вечер.

fallback