Снимка: архив, БТА

Украинският кинорежисьор Олег Сенцов, който е в руски затвор, е прекратил гладната стачка, която водеше от повече от четири месеца, предадоха Франс прес и ТАСС, цитирайки заместник-директора на Федералната служба за изпълнение на наказанията Валерий Максименко.

"Той прекрати гладната си стачка", заяви заместник-директорът, добавяйки, че режисьорът е написал заявление за прекратяване на гладната стачка и е дал съгласието си да приема храна.

Още по темата

"Проведени са консултации с най-добрите диетолози в Москва как да бъде изведен от състоянието на гладната стачка. Разработена е съответна диета за нормализиране на здравето му", добави Максименко.

Заместник-директорът на Федералната служба за изпълнение на наказанията благодари на всички, включително лекарите и адвокатите на режисьора, че със съвместни усилия са го убедили да вземе това решение. "Той избра живота", подчерта Максименко.

Сенцов се обявява против анексирането на Крим от Русия, припомня БТА. През 2015 г. той беше осъден на 20 години затвор по обвинения в тероризъм и трафик на оръжие, но не се признава за виновен. Според руския съд през 2014 г. режисьорът е създал терористична група, действаща в Крим и извършила два палежа.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase