Владимир Путин. Снимка: Reuters
fallback

Президентът на Русия Владимир Путин вижда нови възможности за София да играе съществена роля в транзита на газ в Европа. Това е заявил руският държавен глава на церемонията по връчване на акредитивните писма, обръщайки се към посланика на България в Русия Атанас Кръстин.

"През май президентът Румен Радев и премиерът Бойко Борисов бяха на посещение в нашата страна. Проведените преговори потвърдиха взаимните намерения за по-нататъшно задълбочаване на двустранното търговско-икономическо сътрудничество, включително и в енергийната сфера", е казал Путин, цитиран от ТАСС.

Oще по темата

Той е изразил съжаление, че проектът за газопровод "Южен поток" не е бил реализиран, но е отбелязал, че "сега се появяват нови възможности България да играе значителна роля за транзита на руския газ за европейските пазари".

Путин е отбелязал, че отношенията на Русия и България се основават на традициите на приятелство и духовна близост между двата народа.

Той е припомнил, че през тази година се навършиха 140 години от освобождаването на България от османско иго.

Преди дни Владимир Путин заяви, че България съжалява, че преди години се е отказала от реализирането на "Южен поток" и не е успяла да защити националните си интереси.

"България под натиск отвън се отказа от този проект, сега те съжаляват, сега говорят за това да получат наш газ вече през "Турски поток", отбеляза руският президент.

"Много ми се иска цяла Европа да не изглежда като България, която прояви такава слабост и неспособност да защити своите национални интереси", добави Путин след среща с австрийския канцлер Себастиан Курц.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

120

Анонимен

преди 5 години

Изчезвай бе, жуже смотано!Не ти щем транзита на тъпия газ!България трябва да е производител като Япония, не енергиен придатък като Русия.Печели и живее добре този, който произвежда.Такива като Рашка говняшка където разчитат само на износ на суровини никога не са живяли добре и няма да живеят добре.

119

Покротко

преди 5 години

Трасето на Южен поток бе опасно и вече имаше мощен откат срещу съседните а Черно море страни.Черно море е едно от най охраняваните морета. Имаше работа за един екип експерти да определят ново трасе за за един месец.Не я свършиха.Бяха договорени под масата огромни санкции разоряващи БЪлгария./София трябваше до края на 2016 да изгради огромно за нея трасе от над 650 км без никаква подготовка с нейни ограбени от народа милиарди.

118

Внимателно

преди 5 години

Щетите от Южен поток се оценяваха на над 100 000 000 000 $.Бургас Александрополис беше нереализуем заради неправилно избрано трасе и риск от замърсяване на черно море в най курортните зони.Белене чака прогнози за недостиг на ток на Балканите след 13 години.

fallback