Снимка: архив, Reuters

Великобритания обвини руското военно разузнаване в поредица кибератаки по целия свят с цел подкопаване на западните демокрации.

Британска оценка, изготвена въз основа на работата на Националния център за киберсигурност (НЦКС), представя Главното управление (ГУ) - руска служба, по-известна под старото си наименование Главно разузнавателно управление (ГРУ) - като зловреден киберагресор, използващ хакерска мрежа, за да всява хаос във всичко - от политиката през бизнеса и медиите до спорта.

Според Великобритания ГУ почти сигурно стои зад зловредния софтуер BadRabbit и хакерската атака срещу Световната антидопингова агенция миналата година, изтичането на имейли на Националния комитет на Демократическата партия в САЩ през 2016 г. и кражбата на електронни писма на британска телевизия през 2015 г. Лондон свърза руското военно разузнаване с редица хакерски групи, сред които Fancy Bear, APT 28 и други.

"Действията на ГРУ са дръзки и безразборни; те се опитват да подриват и да се намесят в изборите в други страни", заяви британският министър на външните работи Джереми Хънт. Той коментира, че "този модел на поведение показва тяхното желание да действат, без да спазват международното право и установените норми и да правят това с чувство за безнаказаност и без последици".

Още по темата

"Нашето послание е ясно - заедно с нашите съюзници ние ще разобличаваме и отговаряме на опитите на ГРУ да подкопае международната стабилност", подчерта Хънт.

Великобритания смята, че руските власти са отговорни за тези атаки.

Въпреки че е по-малка известна от някога могъщия Комитет за държавна сигурност (КГБ) в Съветския съюз, руската служба за военно разузнаване е изиграла роля в някои от най-важните събития през последното столетие - от Кубинската ракетна криза до анексирането на Крим, отбелязва Ройтерс.

ГУ има агенти по целия свят и отговаря директно пред началника на генералния щаб на руските въоръжени сили и министъра на отбраната.

Военното разузнаване на Русия не коментира публично своите действия. Неговата структура, численост на персонала и финансиране са руски държавни тайни.

По-рано британският премиер Тереза Мей заяви, че офицери от ГУ са използвали нервнопаралитичен агент в опит да убият двойния агент Сергей Скрипал в Солсбъри през март. Русия нееднократно отрече да е замесена в отравянето на бившия офицер от военното й разузнаване.

Западът като цяло обаче се съгласи с британската оценка и предприе най-голямото експулсиране на руски шпиони, работещи под дипломатическо прикритие, от разгара на Студената война, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА.

Вчера руският президент Владимир Путин, самият той бивш агент на КГБ, нарече "предател" и "отрепка" Скрипал, който като служител на ГУ издал десетки руски агенти на британската разузнавателна служба Ми-6.

Съединените щати наложиха санкции на офицери от руското военно разузнаване, включително на ръководителя на ГУ Игор Коробов, за предполагаемата им намеса в президентските избори през ноември 2016 г.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase