Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

На срещата между американския президент Доналд Тръмп и руския му колега Владимир Путин се случи това, което беше възможното на този етап. Тази среща нямаше за цел да постига международни споразумения. Лидерите на двете държави направиха по-скоро преглед на международните проблеми, инвентаризация на основните теми. Важно е дали тази среща ще даде старт на процес на диалог между двете страни, който да води към постепенно връщане на доверието между тях и чак след това би могло да се говори за евентуално сключване на конкретни споразумения. Това каза Любомир Кючуков, Институт за икономика и международни отношения, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria. 

Според Кючуков не е учудващ фактът, че няма разминавания между мненията на лидерите на двете страни по темата дали е имало руска намеса на изборите в САЩ през 2016 г. Той добави, че на практика Тръмп няма друг избор и какво по-различно да каже по въпроса, освен да отрече.

Гостът посочи като основен акцент от разговора между Путин и Тръмп темата за ядреното разоръжаване. Той коментира конкретно два договора. Единият от тях е за неразпространение на ядрено оръжие от 1968 г., в който се включват и страни като Иран и Северна Корея, които нямат право да разработват такива оръжия. Вторият договор, който гостът коментира, е т. нар. договор „Нов СТАРТ“ за съкращаване на стратегическите ядрени оръжия, чийто срок за действие изтича през 2021 г. Именно подобни договори и възможностите за удължаването им гостът определи от съществено значение и основна причина за продължаване на диалога между САЩ и Русия.

„Важно да се проследи дали тази среща ще даде старт на процес на диалог между двете държави. Ядреното разоръжаване далеч не е единствената тема. Става дума и за взаимодействието между САЩ и Русия в Сирия, в Иран, ситуацията в Украйна и др.“

Експертът посочи, че Европа всъщност е останала единствената тема, която не е повдигана по време на разговорите между Тръмп и Путин.

„Европа не просто беше изолирана, Европа беше в неведение какви бяха темите по време на срещата в Хелзинки. Има практика преди подобен тип срещи съюзниците да се информират за предстоящите разговори и каква ще бъде насоката им. Преди тази среща това не се случи“.

Кючуков посочи, че се наблюдава отдалечаване на САЩ от Европа и за това е довела не само срещата на Тръмп с Путин, а и посещението му в Европа, както и исканията му към европейските държави в рамките на НАТО.

„Исканията на Тръмп към европейските държави в НАТО за увеличаване на бюджетите им за сигурност означават както съвместно разпределение на отговорността, така и закупуване на повече американския оръжия от Европа. Темата не може да бъде разглеждана еднозначно“.

Според Кючуков Европа губи от конфронтацията и остава в зависимо положение от САЩ.

„Европа е третирана от САЩ като наличност и отношението на Тръмп я поставя в роля на второстепенен партньор. Европа в геополитически план трябва да запази балансирано партньорството си със САЩ, но да излезе от сянката им“. 

Още по темата вижте на Bloomberg TV Bulgaria. 

Коментари Напиши коментар

4

ВСЕ ясно

преди 4 години

Путин шпионин на ЦРУ. Предал Русия за денги

3

Анонимен

преди 4 години

Стига целувахте пос.рания задник на Путин! Най- влиятелен колкото аз съм марсианец. А пък такива партийни коментатори като този не ми се слушат.

2

Целта беше

преди 4 години

Оранжевият пудел да обещае източна Европа на кремълския кавалНе е ясно за колко ни е изтъргувал само